Peste 2.700 de specii de plante, conservate într-o bancă de seminţe amenajată la Castelul Macea

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

O bancă de seminţe care a fost înfiinţată în urmă cu cinci ani în judeţul Arad a reuşit să conserve, până acum, peste 2.700 de specii de plante, majoritatea exotice. Specialiştii arădeni îmbogăţesc anual colecţia cu 500 de specii, făcând şi schimburi de mostre cu institute din 25 de ţări.

Potrivit AGERPRES, banca de seminţe a fost inaugurată în 2014, la Castelul Macea, înconjurat de o grădină botanică, după o investiţie de 1,6 milioane de euro, din care 961.000 de euro au fost fonduri europene nerambursabile câştigate printr-un proiect transfrontalier.
Proiectul a fost realizat de Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" Arad, în parteneriat cu Universitatea "Corvinus" din Budapesta, cele două instituţii accesând împreună fonduri europene nerambursabile pentru protejarea şi promovarea diversităţii plantelor.

Institutul "Colecţia de seminţe Macea" cuprinde o bancă de gene provenite de la mii de specii de plante, laboratoare de selecţie a seminţelor şi pregătire pentru păstrare a mostrelor, germinatoare şi spaţii de depozitare a seminţelor. Institutul are şi o funcţie de cercetare, fiind amenajate laboratoare de biologie celulară şi moleculară, în care se testează capacitatea genetică a seminţelor de la diferite specii.

Conform sursei citate, anual se aduc mostre de seminţe din străinătate, în cadrul unui schimb care are loc cu aproximativ 230 de institute şi grădini botanice din 25 de ţări.

Colecţia funcţionează în clădirea Muzeului Botanic din cadrul complexului Castelul Macea, iar aici a fost amenajat şi un muzeu cu un ierbar ce conţine 12.000 de coli cu plante, cele mai multe fiind dintr-o colecţie realizată în perioada 1860 - 1893.

Sursă foto livearad.ro.

Image