Image

Şeful unei direcţii agricole, reţinut într-un dosar de corupţie cu un prejudiciu de 900.000 de lei

Şeful unei direcţii agricole, reţinut într-un dosar de corupţie cu un prejudiciu de 900.000 de lei
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul  Teritorial  Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a directorului executiv al Direcției Județene pentru Agricultură Caraș-Severin, Felicia-Gabriela Mehedinţu, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni prin care ar fi prejudiciat instituţia cu peste 902.000 de lei.

În sarcina inculpatei s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru altul, două infracțiuni de delapidare în formă continuată şi câte o infracţiune de instigare la fals intelectual în formă continuată şi uz de fals în formă continuată, anunţă DNA într-un comunicat de presă transmis joi.

"Inculpata Mehedințu Felicia-Gabriela ar fi permis, în mod nelegal, ca doi angajați ai instituției să își primească salariile, cu toate că cei doi nu s-ar fi prezentat decât sporadic la muncă, neîndeplinindu-și atribuțiile stabilite prin regulamente și prin fișa postului. În acest mod ar fi provocat un prejudiciu de 139.110 lei în dauna instituției, echivalent cu foloasele necuvenite pentru cei doi în perioada 1 noiembrie 2019 - aprilie 2021, respectiv în perioada 1 aprilie 2020 - aprilie 2021. Prin neluarea măsurilor legale împotriva celor doi angajați, inculpata ar fi încălcat dispoziții din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii. De asemenea, în perioada ianuarie 2020 - aprilie 2021, uzând de funcția de conducere pe care o îndeplinea, inculpata și-ar însușit, atât în interesul său cât și pentru alți angajați ai instituției următoarele sume: 672 de lei, reprezentând drepturi salariale ale unor persoane care nu mai aveau raporturi de muncă cu instituția, respectiv sume de bani pentru plata normei de hrană sau a sporului de condiții vătămătoare aferente timpului în care angajații erau în concediu medical, de odihnă sau aveau zile libere. O parte din bani ar fi fost folosiți la cumpărarea unor bijuterii din aur; aproximativ 50.000 de lei (circa 3.300 de lei/lună), reprezentând sume de bani retrase în baza unor ordine de deplasare care atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului. În acest sens, inculpata ar fi determinat patru angajați ai instituției ca, în perioada ianuarie 2021 – martie 2021, să falsifice 11 ordine de deplasare care atestau in mod nereal că angajații instituției s-ar fi deplasat în interesul serviciului în anumite localități", se arată în comunicatul de presă al DNA.

"Totodată, în perioada 02 mai 2018 - prezent, în calitate de director executiv al instituției, ar fi semnat o serie de acte (ordine de plată, dispoziții de plată și CEC-uri), prin care și-ar fi însușit lunar câte 6600 de lei (timp de 35 de luni), în total 231.000 de lei, reprezentând compensația lunară pentru chirie încasată în baza unor contracte de închiriere falsificate. În acest sens ar fi folosit contracte de închiriere  (înscrisuri sub semnătură privată), care ar fi fost falsificate atât prin contrafacerea subscrierii (semnăturii atribuite unei alte persoane) cât și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului", mai arată anchetatorii.

"Inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 15 aprilie 2021, inculpata urmează să fie  prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane", se mai arată în comunicatul DNA.

Image
Image