fbpx

ROMSILVA reacționează în urma acuzațiilor împotriva Regiei, lansate după prăbușirea cascadei Bigăr: “A cedat sub propria greutate. În timp se va regenera”

ROMSILVA reacționează în urma acuzațiilor împotriva Regiei, lansate după prăbușirea cascadei Bigăr: “A cedat sub propria greutate. În timp se va regenera”

Image
Image

Reprezentanții Romsilva au transmis, marți, precizări detaliate cu privire la cum s-a produs surparea unui perete al celebrei cascade Bigăr, venind inclusiv cu exemple de alte asemenea cazuri înregistrate în trecut. Aceștia resping ferm acuzațiile vehiculate în spațiul public, explicând de ce nu a intervenit cu construcții de sprijin a structurii respective și demontând ipoteza conform căreia prăbușirea ar fi avut loc din cauza unei lucrări de captare.

În comunicatul transmis astăzi, oficialii spun că „un perete al cascadei Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, cu o înălțime de aproximativ 4 metri, s-a surpat luni, 7 iunie, în jurul orei 18.15, din cauze naturale”. Aceștia au explicat că obiectivul „s-a format în timp, prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigăr, care a fost acoperit de un covor de mușchi. Carbonatul de calciu pietrifică acest covor de mușchi, care se regenerează cu noi straturi de mușchi vii, astfel încât o cascadă de acest tip crește permanent în dimensiuni. Cascada Bigăr a atins dimensiuni considerabile ca greutate și volum și a cedat sub propria greutate. (...) Cascada Bigăr, una dintre cele mai populare destinații turistice din zona Banatului, se afla în Zona de Protecție Integrală a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, în Rezervația Naturală «Izvorul Bigăr», o zonă în care intervenția umană este minimă, iar procesele naturale trebuie să se desfășoare liber.

Acesta este motivul pentru care administrația parcului nu a intervenit cu măsuri invazive, respectiv construcții care să sprijine structura de travertin a cascadei, o astfel de intervenție împiedicând procesele naturale.

Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița a luat toate măsurile posibile de protecție a cascadei Bigăr, cu avizul Consiliului Științific al parcului, respectiv îndepărtarea a doi arbori uscați care s-ar fi putut prăbuși peste cascada Bigăr.

Singurele construcții din zona cascadei Bigăr au fost cele pentru a asigura infrastructura de vizitare a obiectivului turistic, avizate de Consiliul Științific al parcului, acestea fiind amplasate la o distanță care să nu afecteze cascada”, se arată în comunicatul oficial al Regiei.

Reprezentanții Romsilva se așteaptă ca, în timp, zona să se regenereze. “Această cascadă este într-o dinamică naturală permanentă și în timp se va regenera, prin depunerea unor noi straturi de mușchi pietrificat. De altfel, o cascadă de același tip, cascada Moceriș, tot din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, a suferit o surpare similară în urmă cu cinci ani, iar în zona cascadei Bigăr există urme ale unor astfel de fenomene similare petrecute în trecut”, au transmis aceștia.

Prin intermediul aceluiași comunicat, “Regia Națională a Pădurilor – Romsilva respinge cu fermitate acuzațiile false și lipsite de orice fundament științific ale unui ghid de turism, care a lansat în spațiul public informația cum că o lucrare de captare parțială a izvorului Bigăr pentru păstrăvăria Valea Miniș, realizată în urmă cu 33 de ani, ar fi provocat prăbușirea peretelui cascadei Bigăr. Cantitatea de apă care să favorizeze depunerile carbonatului de calciu trebuie să fie una moderată pentru a facilita acest proces natural, deci nu o eventuală micșorare a debitului de apă ar fi dus la surparea peretelui cascadei”.

Regia a mai anunțat că atât Garda Națională de Mediu, cât și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate au fost informate imediat de către administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița despre producerea acestui eveniment, iar Administrația Parcului Național, cu sprijinul Consiliului Științific, va identifica măsurile ce trebuie luate în continuare.

 

Sursa foto: Romsilva

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.