fbpx

Zeci de mii de puieţi superbi îşi caută stăpân. Pepiniera Simeria se desfiinţează

Image
Image

În grădiniţa horticolă de la Simeria, sunt zeci de mii de puieţi care îşi caută în grabă un stăpân.

„Terenul pepinierei a fost retrocedat şi va fi pus în posesie către vechii proprietari. Noi nu pierdem doar 2,7 hectare de teren! Pierdem numeroase amintiri, ani de experienţă, un proces tehnologic care a fost rafinat de generaţii de ingineri silvici şi de horticultori care au lucrat în această staţiune”, spune Daniel Pitar, şeful secţiei Simeria a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (INCDS) „Marin Drăcea”, potrivit replicahd.ro.
Sunt aproximativ 70 de mii de fire de arbuşti şi arbori decorativi, cu vârste cuprinse între unul şi 15 ani, foarte multe specii, multe varietăţi în culori şi porturi diverse.
Dacă Arboretumul Simeria a scăpat de retrocedare, pepiniera de alături nu are această şansă, aşa că personalul se poate trezi oricând cu executorul la poartă. Cu toţii, se străduiesc acum să elibereze terenul ca să salveze frumoasele exemplare.
Pepiniera de la Simeria are o tradiţie de 70 de ani. „Ea a început să producă în anii 1950 puieţi ornamentali pentru întreaga Românie. Îi găsim în numeroase zone verzi din oraşe, de la Bucureşti, Constanţa, Cluj, o mulţime de parcuri sunt amenajate cu puieţi din pepiniera de la Simeria. A fost o muncă uriaşă, în urma căreia milioane de plante au fost livrate în întreaga ţară”, povesteşte Daniel Pitar.

Poate că Simeria pierde un plămân verde, dar, pentru specialiştii de la Parcul Dendrologic, risipa e uriaşă: „Va suferi cel mai mult procesul de producţie având în vedere că cealaltă pepinieră pe care o deţine Staţiunea de la Simeria depindea de cea care acum se desfiinţează. Butaşii înrădăcinaţi erau aclimatizaţi în primul an pentru a se adapta condiţiilor de mediu, erau apoi plantaţi în teren deschis pentru a-şi forma rădăcinile după care erau plantaţi în locaţia finală pentru dezvoltare. De aici erau livraţi când ajungeau la înălţimi de peste 1,5 de metri.”

Preţurile puieţilor pleacă de la 5 lei şi merg doar până la 40 de lei. Administraţia îi îndeamnă pe iubitorii de grădinărit să vină la Pepiniera Simeria şi să cumpere cât mai mulţi arbuşti la cele mai bune preţuri de pe piaţă. Fiecare cumpărător salvează astfel o parte din munca silvicultorilor şi horticulorilor care au lucrat de-a lungul anilor pentru obţinerea celor mai rezistente şi frumoase exemplare.

Sursă foto replicahd.ro.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.