fbpx

Încă patru localități din România intră în carantină. Măsura este valabilă de duminică seară

Încă patru localități din România intră în carantină. Măsura este valabilă de duminică seară

Image
Image

Făget (jud. Timiș) este primul oraș din România în care este instituită carantina zonală, conform legii intrate în vigoare la începutul acestei săptămâni. Aceeași măsură, valabilă din această seară, ora 19.00, se aplică și pentru trei sate aparținătoare: Bichigi, Temerești și Colonia Mică.

Prefectura Timiș a anunțat, duminică, emiterea ordinului semnat de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, în vederea instituirii carantinei, pentru o perioadă de 14 zile.

"Având în vedere situația epidemiologică generată de virusul SARS-CoV-2, existentă la nivelul orașului Făget  și a satelor aparținătoare unde au fost identificate un număr de 47 persoane testate pozitive și un număr mare de persoane care au intrat în contact direct cu persoane testate pozitiv și ținând cont de propunerea Direcției de Sănătate Publică Timiș și  de avizul Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Combatere al Bolilor, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș, condus de prefectul Liliana Oneț, a hotărât, în această dimineață,  prin vot,  instituirea carantinei zonale  în orașul Făget și satele aparținătoare Bichigi, Temerești și Colonia Mică din județul Timiș. Carantina se va institui pentru o perioadă de 14 zile.

Hotărârea a fost transmisă către Comitetul Național pentru Situații de Urgență și, tot astăzi, a fost emis Ordinul Șefului Departamentului  pentru Situații de Urgență Nr. 4659206/ 26.07.2020 care a decis instituirea carantinării zonale pentru  orașul Făget și a satelor aparținătoare Bichigi, Temerești și Colonia Mică, începând de astăzi, 26 iulie, ora 19", se arată în comunicatul transmis de Prefectura Timiș.

Conform prevederilor legale în vigoare,  în localitatea carantinată sunt permise intrarea, respectiv ieșirea pentru:

a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și aprovizionării populației;

b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor; persoanele care susțin examene de admitere la facultate

c) persoanele care locuiesc în zona carantinată și desfășoară activitate profesională în afara zonei carantinate cu prezentarea unei adeverințe de la angajator, legitimație de serviciu sau oricare alt document care să ateste activitatea profesională;

d) persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;

e) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;

f) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

g) urgențe medicale.

"Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a decis că se împuternicește primarul și Consiliul Local al orașului Făget să ia măsuri pentru a asigura funcționarea serviciilor de protecție și asistență socială, funcționarea corespunzătoare a serviciilor de utilități publice, precum și aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susținători sau altă formă de ajutor și care nu se pot deplasa de la locuință/gospodărie.

Conform Hotărârii CJSU se interzice intrarea/ieșirea în/din orașul Făget și satele aparținătoare Bichigi, Temerești și Colonia Mică, județ Timiș prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile europene, naționale, județene și comunale.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor din zona carantinată precizăm că este  operaţională linia Telverde pentru informaţii legate de coronavirus. Numărul este 0800 800 358. Oricine are nevoie de informaţii despre noul virus poate suna la acest număr. Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventiva.

Totodată, la nivelul județului Timiș, cetățenii pot apela următoarele numere de telefon

- 0770849869 Direcția de Sănătate Publică Timiș

-  0770849705  Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor Timiș - CJCCI Timiș și adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.", a mai transmis Prefectura Timiș.

Sursa foto: opiniatimisoarei.ro

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.