„Fobie la xenofobie”. Manifestul intelectualilor din Timișoara după protestele anti-restricții

„Fobie la xenofobie”. Manifestul intelectualilor din Timișoara după protestele anti-restricții
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Zeci de scriitori, profesori, dar și medici, toți reprezentanți ai societății civile, au ieșit marți după-amiază, în fața Primăriei Timișoara, în semn de protest față de manifestările anti-restricții care au avut loc la finalul lunii martie în orașul de pe Bega, informează publicaţia Express de Banat. Intelectualii din Timișoara resping mesajele xenofobe, anti-europene și amenințările antisemite care au fost transmise public la acele proteste.

"Suntem aici fiindcă se aud vechi amenințări antisemite, se agită slogane șovine, antimaghiare, anti-rroma și anti-europene. Sunt demonii pe  care România i-a cunoscut  deja în trecut, retreziți de forțe ce se hrănesc din scandal și violență, iar prețul plătit de-a lungul timpului a fost uriaș. (…) În Timișoara, sălbăticia a dus în miez de noapte protestele până sub geamurile primarului spre a-și urla șovinismul. (…) Suntem aici să respingem răspicat exprimarea urii, promovată de forțe obscure de sorginte neolegionară. Suntem aici pentru a ne reaminti cine suntem. Din casele noastre tăcute, din căminele timișorenilor tulburate de cei care folosesc cuvintele unui decembrie însângerat și le răstălmăcesc sensul batjocorind ideea de libertate, aducem acest mesaj de respect pentru Timișoara, deopotrivă românească și europeană", a spus profesorul Vasile Popovici, fost ambasador al României în Portugalia.

Partea întunecată a societăţii

Prezent la manifestare a fost și medicul ATI Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă. El a vorbit despre presiunea la care sunt supuși medicii în contextul pandemiei: "Sindromul de burnout care caracterizează personalul medical există peste tot în lume. La noi, însă, încercările sunt mai mari decât în alte părți, pentru că noi, și în timpuri normale, lucrăm cu cel  mai mic număr de doctori din Europa, asistente, raportat la numărul de cetățeni. În acest an am reușit prin diverse programe să dublăm numărul de paturi din ATI. Oamenii au rămas aceiași. Închipuiți-vă ce încercare s-a adăugat! Niciun partid nu a reușit să ne miște de pe acest rușinos loc ultim din Europa și asta e un stres suplimentar. Și poate mai mult decât oriunde, personalul medical din România este supus unei campanii teribile de injurii, agresiune, jignire, suntem făcuți în toate felurile. Suntem făcuți criminali, hoituri, escroci, șpăgari, acestea sunt cuvintele care se revarsă asupra noastră din cealaltă extremă a societății românești, partea întunecată a ei".

„Apărăm prestigiul Timișoarei care a fost terfelit de o mână de extremiști care nu ne reprezintă orașul. Orașul este un standard al democrației, noi așa îl socotim încă din 1990. Suntem aici și datorită punctului 4 al Proclamației de la Timișoarei care prevede lupta împotriva xenofobiei.”, a spus şi scriitorul Daniel Vighi, citat de Express de Banat.

Image