Femeie bănuită de acte de terorism, ridicată de DIICOT Timișoara

Femeie bănuită de acte de terorism, ridicată de DIICOT Timișoara
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Două percheziții domiciliare au avut loc joi, 14 mai 2020, pe raza județului Arad, la locuințele unei femei suspectată de acte de terorism.   

“La data de 14.05.2020, procurori Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de politie judiciară din cadrul B.C.C.O. Timișoara au efectuat un număr de 2 percheziții domiciliare, pe raza județului Arad, la locuințele unei persoane de sex feminin suspectată de săvârșirea infracțiunilor de accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicații electronice, precum şi deținerea de astfel de materiale, în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare și promovarea unui mesaj prin propagandă săvârșită prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instiga la săvârșirea unui act de terorism”, se arată într-un comunicat DIICOT.

Potrivit oamenilor legii femeia ar fi accesat în mod repetat materiale de propagandă teroristă, „în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a procesului de radicalizare”. Ea ar fi promovat în mod repetat și foarte des mesaje de propagandă a ideilor și conceptelor radical islamiste „specifice organizațiilor teroriste musulmane” și ar fi folosit pentru asta diferite aplicații de mesagerie, dar și sisteme informatice și mijloace de comunicare electronică proprii.

“Astfel, prin intermediul unei reţele de socializare, utilizând diferite profile, suspecta a dezvoltat relaţii cu diferiţi cetăţeni străini, proveniţi din areale cu problematică teroristă active, unii dintre ei  suspecţi de apartenenţă la organizația teroristă din Orientul Mijlociu. Aceşti cetăţeni străini au rolul de a recruta diferite persoane, în scopul însuşirii ideilor şi credinţelor fundamentaliste, scop în care postează constant mesaje şi simbolului specifice organizației teroriste din Orientul Mijlociu, filme şi fotografii cu arme sau luptători înarmaţi, scene de luptă, execuţii de prizonieri, pregătirea atentatorilor sinucigaşi, predici ale unor clerici radicali.
În mediul virtual, suspecta şi-a exprimat în mod explicit susţinerea faţă de organizaţia teroristă din Orientul Mijlociu şi a manifestat constant opinii radical anti-occidentale, aceasta arătându-și disponibilitatea de a lupta de partea fundamentaliștilor islamici.”

Femeia ar fi fost instruită de străinii cu care a colaborat pentru a învăța cum să se evite monitorizarea instituțiilor statului. A folosit, potriviti sursei citate, 21 de adrese de e-mail, telefoane sau cartele reîncărcabile și a fost învățată să le schimbe la intervale regulate de timp.

La indicaţiile colaboratorilor ei, femeia a recepţionat şi a început să folosească şi o serie de aplicaţii de tip VPN, pentru criptarea comunicaţiilor dintre părţi.

“Totodată, suspecta şi-a arătat disponibilitatea de a facilita venirea în România a unora dintre cetățenii străini cu care se află în legătură şi există suspiciunea că a început să recepționeze diferite sume de bani de la colaboratorii săi.”

În urma celor două percheziții au fost ridicate un un telefon mobil, o cartelă telefonică, un card micro SD și 25 de cd/dvd-uri.
Femeia dusă la sediul DIICOT din Timișoara, pentru audieri, la finalul cărora procurorii vor dispune măsurile legale ce se impun.

Imagine cu caracter ilustrativ, impactpress.ro.

Image