fbpx

Peste 400 de monede de argint din secolul XVI, descoperite cu un detector de metale

Peste 400 de monede de argint din secolul XVI, descoperite cu un detector de metale

Image
Image

Peste 400 de monede de argint au descoperite, cu ajutorul unui detector de metale, pe un câmp din comuna Găvojdia, judeţul Timiş. Acestea datează din secolul al XVI-lea, fiind regăsite "monede bătute începând cu primele decenii ale secolului până la finalul acestuia".

Un căutător a descoperit "comoara" ascunsă. În prima seară a scos singur cam 50 de monede, iar când şi-a dat seama ce a găsit a anunțat imediat autoritățile, astfel că specialiştii au început cercetarea întregii zone, informează tion.ro.

429 de monede din argint, descoperite de un căutător de comori

"Tezaurul monetar medieval târziu de la Găvojdia reprezintă o descoperire deosebită. El este compus din 429 de piese de argint: denari ungurești și groși polonezi, fiind vorba deci de monede de schimb. Pe baza primelor observații, el datează în secolul al XVI-lea, fiind regăsite monede bătute începând cu primele decenii ale secolului până la finalul acestuia. Stabilirea exactă a tipurilor monetare, a valorii acestora în timpul circulației lor, precum și a momentului îngropării tezaurului va fi posibilă doar după curățarea pieselor de către restauratori și în urma consultării cu un expert în numismatică. În orice caz, acesta se leagă de luptele antiotomane și de cucerirea otomană a regiunii și este posibil ca tezaurul să fi fost îngropat în perioada războiului de 15 ani, la o distanță nu prea mare de cetatea Jdioara”, a afirmat Zsuzsanna Kopeczny, muzeograf la Muzeul Național al Banatului.

În momentul de față, monedele se află la Muzeul Național al Banatului, unde un specialist în numismatică se ocupă de cercetarea și datarea lor exactă, mai notează tion.ro.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.