Cel mai amplu program social din comunitățile rurale își propune asigurarea de servicii integrate pentru asistență medicală, socială și consiliere școlară în 2.000 de localități din mediul rural. Bugetul total se ridică la peste 800 de milioane de euro.
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale a lansat procesul de selecție pentru 2.000 de comune care vor beneficia de finanțare în cadrul proiectului „Furnizare de servicii integrate în comunitățile rurale – facilitarea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente şi de calitate”. Programul va fi derulat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).
Obiectivul este urmărește creșterea incluziunii sociale și reducerea sărăciei în 2.000 de comunități rurale selectate în care vor funcționa Echipe Comunitare Integrate (ECI) formate din specialiști în asistență socială, sănătate și educație. Rolul lor va fi să găsească soluții personalizate pentru fiecare beneficiar în parte.
„Este un proiect venit în sprijinul celor mai vulnerabili dintre noi și pune omul pe primul loc. Îi îndemn pe toți primarii comunelor din România să acceseze acest program - cel mai mare program de asistență socială finanțat din fonduri europene. Prin integrare, grijă și incluziune putem construi comunități mai puternice și mai solidare.", a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Ce beneficii aduce proiectul?
Inițiativa implică:
- Formarea echipelor comunitare integrate (specialiști în sănătate, asistență socială și educație) în 2.000 de comune;
- Oferirea de sprijin direct persoanelor vulnerabile: pachete alimentare, servicii de îngrijire la domiciliu, consiliere educațională și profesională;
- Dotarea și amenajarea spațiilor destinate furnizării serviciilor sociale;
- Asigurarea de echipamente și resurse pentru specialiștii locali;
- Susținere financiară pentru 200 de angajați SPAS care doresc să urmeze studii superioare în domeniul asistenței sociale.
Selecția beneficiarilor
Ministerul Muncii a anunțat că selecția se face în ordinea depunerii solicitărilor, până la semnarea a 2.000 de protocoale. Autoritățile locale interesate trebuie să depună, la Agenția de Plăți și Inspecție Socială a județului în care se află comuna, o scrisoare de intenție și documentele necesare. Acestea pot fi transmise electronic sau fizic, conform instrucțiunilor din procedura de selecție.
Cardul social. Vezi și ce poți cumpăra și ce nu
Perioada de implementare a proiectului este ianuarie 2025 – decembrie 2029. Ministerul Muncii anunță că bugetul total este de 815 milioane de euro, inițiativa beneficiind de cofinanțare de la Uniunea Europeană, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.
Detaliile și procedura de aplicare au fost publicate AICI.