Ce spun şi ce fac autorităţile din Brazi în privinţa incineratorului de deşeuri periculoase: "Se simte un miros urât, dar n-avem noi aparatură să facem determinări" #ecoburn

Ce spun şi ce fac autorităţile din Brazi în privinţa incineratorului de deşeuri periculoase: "Se simte un miros urât, dar n-avem noi aparatură să facem determinări" #ecoburn
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Confruntate cu un val de reclamaţii privind poluarea din localitate, concentrate în special în direcţia incineratorului de deşeuri periculoase deţinut de societatea Eco Burn, autorităţile locale din Brazi spun că au atribuţiile limitate şi că, în ciuda renumelui comunei, nici bugetul nu mai e atât de bogat ca pe vremuri. Atmosfera pare una de resemnare presărată cu mici realizări, iar Primăria, mai mult sau mai puţin de ochii lumii, spune că a trimis notificări în privinţa poluării, către toate taberele implicate. Bun venit, aşadar, la al doilea episod din investigaţia nostră jurnalistică despre viaţa lângă incineratorul de deşeuri! Astăzi vorbim despre ce spun şi, mai ales, ce fac autorităţile locale.

Vă spuneam, în ediţia de ieri, că am început demersurile de documentare în ultima parte a anului trecut, după ce am primit tot mai multe sesizări din partea oamenilor din Brazi şi înainte ca incineratorul de deşeuri să intre sub atenţia noului ministru al Mediului şi să ajungă în presa naţională. La momentul respectiv, una din primele noastre opriri a fost la Primăria Brazi, unde am stat de vorbă cu primarul localităţii, Leonaş Radu. Acesta ne-a spus că urmăreşte la rândul său situaţia, că a primit şi el, cum era de aşteptat, sesizări din partea oamenilor, ba chiar că a mers de câteva ori alături de ei pe teren, până la poarta firmei de neutralizare a deşeurilor, dar că mai mult de atât nu prea are ce să facă. Coincidenţă sau nu, e cam aceeaşi declaraţie pe care aveţi ocazia s-o auziţi de la orice primar dintr-o localitate confruntată cu probleme de mediu. Asta-i legislaţia, astea ne sunt atribuţiile, atât putem noi să facem. La cât de des am auzit-o, aproape că tindem să le dăm dreptate. Da, legislaţia actuală nu le oferă prea multe pârghii autorităţilor locale. Pe de altă parte, dacă un primar sau un consilier ţine neapărat să se implice, nu-l opreşte nimeni să iniţieze nişte demersuri pentru schimbarea mult criticatei legislaţii. Mai ales dacă se mai întâmplă să facă şi parte din vreun partid reprezentat în Parlament sau în Guvern.

Revenind la situaţia de la Brazi, la problema legislaţiei se mai adaugă una, cea a specificului localităţii. "Într-adevăr, e o calitate mai proastă a aerului, însă trăim cu toţii de atâta timp aici, aici ne-am născut, aici am crescut, ne-am obişnuit. Sunt, totuşi, 500 de hectare de zonă industrială. Ne implicăm şi noi cât putem, în măsura atribuţiilor", ne-a explicat, cu harta în faţă, primarul Leonaş Radu, amintind că incineratorul de deşeuri n-ar trebui să fie singurul suspect, în contextul în care în comună mai funcţionează multe alte firme care generează într-o formă sau alta emisii, de la rafinăria Petrobrazi la centrul de spălare a vagoanelor, unde adesea ajung reziduuri industriale.

Am primit sesizări, cele mai multe din Negoieşti. Chiar am fost cu oamenii în anumite seri. Nu pot să intru într-o societate comercială de capul meu. Într-adevăr, se vede fum, se simte un miros urât, dar, neavând aparatură, nu pot să determin exact dacă sunt depăşite limitele normale ale calităţii aerului.

Leonaş Radu, primarul comunei Brazi

După ce edilul s-a plâns că administraţia locală nu are aparatură de profil, următoarea noastră întrebare a fost de ce nu cumpără. Pentru o comună renumită ca fiind printre cele mai bogate din România, n-ar trebui să fie o problemă, nu? "Avem un deficit bugetar de 30 de miliarde de lei vechi, din IVG. Este vorba despre sume de bani pe care nu le-am mai primit în acest an de la Guvern, din impozitul pe venit. Ca să aveţi un termen de comparaţie, cheltuielile pentru asistenţă socială, care au crescut foarte mult în 2019, sunt de aproximativ 42 de miliarde de lei vechi pe an", ne-a mai spus primarul, adăugând că, în privinţa monitorizării, sunt şi veşti bune, odată cu amplasarea unei noi staţii de monitorizare a calităţii aerului, la marginea comunei, înspre Mitică Apostol, ceea ce a dus numărul total de staţii din comună la trei.

Adrese oficiale din partea Primăriei

Totuşi, nu putem să acuzăm autorităţile din Brazi că nu mişcă nimic, pentru că, în data de 18 noiembrie 2019, au trimis patru adrese oficiale, către Eco Burn, Parcul Industrial Brazi, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică Prahova. Nu vrem să ne pronunţăm noi dacă respectivele adrese sunt doar de ochii lumii sau vor duce la o îmbunătăţire reală a lucrurilor, vă lăsăm pe voi să vă faceţi o impresie. Vă spunem doar că notificarea către Eco Burn, spre exemplu, are cinci rânduri, asta desigur dacă nu calculăm antetul, "Cu stimă," şi semnătura primarului.

Având în vedere sesizările cetăţenilor privitor la poluarea pe care o produceţi în zona în care vă desfăşuraţi activitatea în cadrul punctului de lucru din Comuna Brazi, str. Piatra Craiului, nr. 13, jud. Prahova vă solicităm să luaţi toate măsurile care se impun pentru a vă încadra în indicatorii de mediu prevăzuţi în actele normative în vigoare.

Primăria Brazi, notificare trimisă către Eco Burn în 18.11.2019

Mai departe, în adresa către Garda de Mediu, autorităţile locale invocă tot sesizările cetăţenilor şi solicită de asemenea luarea tuturor măsurilor pentru respectarea normelor de mediu, "astfel eliminându-se disconfortul creat cetăţenilor şi implicit punerea în pericol a stării de sănătate a acestora". O adresă asemănătoare a ajuns şi la Parcul Industrial Brazi, societate deţinută de Consiliul Judeţean Prahova, în incinta căreia îşi derulează Eco Burn activitatea. A patra adresă, către DSP Prahova, roagă instituţia să identifice problemele de sănătate publică sau ameninţările la adresa sănătăţii cetăţenilor din zonă în urma poluării semnalate. Cele patru documente sunt menite să confirme interesul administraţiei publice, deşi, cum vă spuneam, rămâne de văzut dacă vor avea vreo utilitate, în condiţiile în care, în lipsa unor pârghii şi a unor posibilităţi de aplicare a unor sancţiuni, ele rămân la statutul de rugăminţi. Totuşi, ele confirmă oficial, dacă mai era nevoie, că există un număr foarte mare de reclamaţii din partea localnicilor.

„Acel crematoriu trebuie închis sau retehnologizat”

Am stat de vorbă, în aceeaşi perioadă, şi cu un consilier local din Brazi, despre care ni se spusese că ar fi implicat în demersurile pentru combaterea poluării. Viziunea lui în privinţa pârghiilor şi atribuţiilor diferă un pic de cea a Primăriei:

Sunt foarte multe sesizări, îndreptăţite după părerea mea, pentru că în mass-media de exemplu au apărut foarte multe fotografii şi filmări în care e prezentat modul în care sunt depozitate deşeurile pe platforma acelei societăţi, s-au văzut imagini cu un fum negru, gros, imagini cu substanţe roşiatice deversate direct în sol. Acum am mai văzut că, pe lângă mirosuri, găsim de multe ori un strat de funingine în curţi, care ne afectează şi culturile agricole. Am văzut cu îngrijorare şi acele rapoarte care arată că riscul de cancer a crescut foarte mult în zona noastră. E normal să fim îngrijoraţi, eu am doi copii şi îmi doresc să trăiască într-un mediu sănătos. Nu vreau să cred că autorităţile locale nu ştiau despre aceste informări. Dacă nu ai aparatură, te duci şi ceri, la Protecţia Mediului, la Garda de Mediu, la Minister, pârghii sunt destule. Ca soluţie în această situaţie, ţinând cont că au fost controale dese în ultima perioadă, eu văd două variante: acest «crematoriu» trebuie închis sau retehnologizat. Altfel, nu ştiu ce şanse de viaţă normală mai avem

Iuliu Andrei Dan, consilier local Brazi

În ianuarie, după controlul ministrului Mediului şi apariţia acelui scandal privind deşeurile mutate cu două camioane de la incinerator la rampa Vitalia, Eco Burn a trimis un comunicat în care a afirmat cu tărie cu respectă legea, că face toate demersurile pentru a respecta măsurile trasate de Garda de Mediu, cu declaraţiile ministrului Alexe au fost scoase din context de mass-media şi că există o campanie de denigrare a acestei societăţi. Mai mult, cei de la Eco Burn anunţau că au depus şi o plângere pe numele lui Iuliu Andrei Dan, consilierul cu care noi vorbiserăm cu un pic mai mult de o lună înainte, pe care îl acuză că, practic, pătează imaginea firmei.

Practic, Eco Burn joacă tare şi susţine sus şi tare că nu poluează şi că face tot ce e posibil ca să respecte legislaţia de mediu. Avem ocazia să ne convingem dacă e sau nu aşa în episodul de mâine, când vorbim despre măsurile luate de autorităţile de mediu în privinţa acestui incinerator de deşeuri şi vedem ce s-a întâmplat la ultimele controale ale Gărzii şi de ce APM Prahova a refuzat să le aprobe revizuirea autorizaţiei.

 

Image