Ziua internațională a Iei românești este celebrată la 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene. Cu acest prilej, Centrul Județean de Cultură Prahova „Acad. Eugen Simion” a organizat expoziția intitulată „O ie – o colecție – un patrimoniu”, care aduce în atenția publicului treizeci de ii și cămăși tradiționale din diferite zone etnografice ale țării, care fac parte din colecția personală a profesoarei Iulia Pîrvu.
La vernisajul expoziției care a avut loc joi, 20 iunie, publicul iubitor de port popular a avut ocazia să o întâlnească pe posesoarea colecției și să afle chiar de la ea informații prețioase privind obiectele prezentate. De altfel gândurile sale sunt prezentate și în expoziție, alături de cămăși cu altiță de o frumusețe rară, pentru ca publicul să poată înțelege mai bine povestea lor și pasiunea care a determinat-o să le colecționeze.
Încă din copilărie, locuind împreună cu bunicii, în casa lor a văzut permanent ștergare vechi, războiul de țesut la care bunica țesea covoare în fiecare iarnă. După absolvirea studiilor, s-a reîntors în locul natal ca profesor de chimie la școala din comuna Ciorani, pentru a fi mai aproape de cei dragi, de aceste lucruri vechi și valoroase.
“Doamna Iulia Pîrvu nu și-a propus să realizeze o colecție, dar pasiunea și dragostea pentru cămăși tradiționale au motivat-o să adune cât mai multe. Am atașat câteva amintiri pe care domnia sa mi le-a spus și au legătură cu povestea acestei colecții, astfel vom înțelege mai ușor cum s-a născut și cât de valoroasă este. Nu vorbim doar de o colecție, ci despre un patrimoniu, pe care doamna profesoară l-a înțeles, l-a salvat și iată că astăzi, în preajma Zilei Iei, le aduce în fața publicului pentru a evidenția valoarea și semnificația pe care aceste piese o merită”, a spus la vernisajul expoziției Anișoara Ștefănucă, coordonator de proiect în cadrul Centrului.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost proclamați Patroni Spirituali ai Municipiului Ploiești
Ia face parte din vestimentația obișnuită a profesoarei Iulia Pîrvu, astfel încât aceste obiecte din colecția sa etnografică prind viață și sunt integrate în ținutele sale, purtându-le cu mândrie.
Expoziția poate fi vizitată gratuit până pe data de 5 iulie 2024, în spațiul expozițional „Arcade” de la etajul doi al Palatului Culturii din Ploiești.