Vineri, 30 ianuarie, de ziua marelui dramaturg Ion Luca Caragiale, la Biblioteca Județeană “Nicolae Iorga” din Ploiești a avut loc lansarea volumului de poezie “Iubita lui Duchamp – postvernisaj” al poetei Camelia Radu, care ne-a obișnuit cu versuri amprentate cu trăiri intense și extrem de vizuale.
Evenimentul a fost moderat de Bogdan Lucian Stoicescu și i-a avut ca invitați pe criticul literar Christian Crăciun, scriitorul Teo Cabel, actorul Ilie Gâlea.
“Scrisesem două cărți tragice, una despre Ploiești și despre tragedia pe care o trăim aici, iar cealaltă, “Ziua în care am devenit monstru” este povestea unei femei, în dubiu dacă are sau nu cancer și toate stările prin care trece. Am vrut să ies din aceste stări și din tipare. Singura mea resursă pentru a mă exprima diferit a fost dragostea pentru pictură pe care o aveam de mică. Mi-am spus că, dacă oamenii din secolul trecut vorbeau despre natură, acum oamenii trăiesc mai mult în bibliotecă sau ateliere, într-o lume culturală. Și atunci sursa de inspirație poate să fie chiar cultura. Unii au scris poezii despre muzică sau despre alți autori, iar eu am ales pictorii pe care îi iubesc foarte mult. Au fost 12 variante ale acestei cărți, până am ajuns la aceasta care este foarte simplă. Am vrut să scriu o carte exact cum sunt eu, o joacă, un colaj, să depășesc limita poetului care respectă niște reguli nescrise.” a mărturisit Camelia Radu.
Artista argentiniană Analia Selis concertează la Ploieşti
Criticul literar Christian Crăciun a remarcat maniera suprarealistă în care autoarea își construiește poemele: “strigătul ascuns al acestui volum are ca principală valoare libertatea. Camelia se lasă jucată și pictată de culori, e mai mult decât artă, este vorba de o poezie existențială, de un mod de a trăi prin creație. În muzeul acesta imaginar pe care ni-l propune Camelia sunt scene extraordinare, o lume care a sfidat limitele omenescului și a împins la limită nebunia creatoare. Este o poezie extrem de lucrată, în care autoarea își calculează cu mare precizie efectele”.
Cunoscutul actor Ilie Gâlea a recitat câteva poezii din acest volum, care au răscolit trăirile și imaginația publicului.
Totodată a fost prezentat un alt proiect al poetei, revista de literatură și arte “Caietele Norr”, alături de o redacție inimoasă. În ediția de faţă se vorbește despre policulturalism și sunt prezentaţi poeți din toată lumea, iar cititorii vor descoperi în paginile revistei, printre altele, interviuri și un jurnal de călătorie, scrise într-o manieră plăcută și atractivă.