Rețeaua Națională a Muzeelor din România a anunțat, până la această dată, programul a patru muzee din Ploiești, pentru 18 mai, data la care va avea loc ediția din acest an a evenimentului „Noaptea Muzeelor”. Propunerile instituțiilor de cultură cunoscute de prahoveni sunt completate cu două proiecte inedite.
********************************************
UPDATE
Încă două muzee din Prahova, dar și Biblioteca Județeană, anunță că nu participă la Noaptea Muzeelor. Angajații vor protesta la București
********************************************
UPDATE
Într-un comunicat transmis luni, reprezentanții Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova anunță că nu va participa anul acesta la evenimentul Noaptea Muzeelor. „Sindicatul Independent FIDES al salariaților muzeului se aliniază acțiunilor sindicale ale Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Presă – CULTURMEDIA din care face parte și va participa la protestul «Noapte în Muzeele din România» organizat la București în data de 18 mai 2024, între orele 16.00-23.00, conform comunicatului CULTURMEDIA.
Sindicaliștii amenință cu proteste, în numeroase instituții de cultură
Ne exprimăm regretul pentru întreruperea unei manifestări culturale de tradiție care ne aduce alături de publicul nostru și sperăm să atragem atenția decidenților asupra nevoii de cultură a tuturor cetățenilor”, au transmis reprezentanții Muzeului de Științe ale Naturii.
********************************************
Publicul va avea acces gratuit, sâmbătă seară, în intervalul 17.00 - 22.00, la Secția „Muzeul Omului” din cadrul Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova. Vizitatorii au prilejul să afle informații despre apariția vieții pe pământ, complexitatea și diversitatea corpului uman și a mediului în care trăiește, ariile protejate din țară și de pe glob. De asemenea, oaspeții de sâmbătă seară vor putea testa aplicațiile interactive existente ce completează expoziția de bază.
Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova va participa la ediția din acest an a Nopții Muzeelor și cu Secția Muzeul Petrolului, din Ploiești, Str. Dr. Bagdasar, nr. 8: „Descoperiți evoluţia industriei petroliere româneşti admirând exponate de mare interes istoric și documentar: documente originale şi în facsimil, hărţi geologice, diorame, documentaţie tehnică de profil, fotografii şi machete care reproduc utilaje specifice din domeniul petrolier precum şi diverse procese tehnologice”. Accesul va fi gratuit, pe 18 mai, în intervalul orar 17.00 - 22.00.
Filiala Prahova a Ordinului Arhitecților din România se alătură evenimentului din acest an cu proiectul „#PLOIești VIZIONAR, Platoul Halelor Centrale”, gândit pentru a atrage atenția asupra unor soluții de reconversie vizând diferite spații din Municipiul Ploiești în proiecte didactice dezvoltate de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București sub îndrumarea arhitecților coordonați de arh. Marius Voica, în parteneriat cu Filiala Teritoriale Prahova a O.A.R. prin arh. Alexandru Bondrea. „Prin soluțiile rezultate în urma proiectelor de atelier, se dorește realizarea unei expoziții cu proiecte realizate de sudenți pentru a atrage atenția asupra potențialului valoros al Halelor Centrale din Municipiul Ploiești, clădire monument istoric de valoare națională sau universală, cod LMI PH-II-M-A-16306. Evenimentul vernisajului expoziției va crea premisa desfășurării unei conferințe cu tema ”Halele Centrale, încotro?!? ” – un dialog cu toți cei prezenți despre valoarea imobilului ”Halelor Centrale” din Municipiul Ploiești și argumentarea unor posibile linii directoare strategice pe termen mediu de punere în evidență și potențarea acestuia în viața publică orașului. Conferința profesională se va întîmpla vineri 17.05.2024, înaintea vernisajului public din Noaptea Muzeelor. Toti participanții la eveniment, odată cu evenimentul Noaptea Muzeelor, vor avea ocazia să urce, acompaniați, în turnul cu ceas al Halelor Centrale, pentru o experiență vizuală asupra sitului analizat, dar și asupra zonei centrale Municipiului Ploiești. Proiectul se adresează atât specialiștilor arhitecți, studenților, publicului larg, cît și personalului din administrația locală, și dorește să atragă atenția asupra felului cum spațiul dedicat pieței agroalimentare centrale a Municipiului Ploiești poate evolua în viitor”, potrivit informațiilor publicate de RNMR. Evenimentul din 18 mai va avea loc în intervalul 18.00 - 22.00.
Nu în ultimul rând, tot la Ploiești, sâmbătă, în intervalul 12.00 - 23.00, la Casa de Cultură a Studenților din campusul UPG Ploiești va putea fi vizitată Expoziția Universitară „Fabricat în România”: „Evenimentul constă în prezentarea unei colecții unice de obiecte fabricate în România precum obiecte de bucătărie și de toaletă, jucării, rechizite, aparate electronice, câteva piese de mobilier, însumând sute de obiecte din anii 1920 - 1995. Pe parcursul programului vor fi proiectate scurte filme documentare despre industria, tehnica și știința românească și se vor purta discuții cu privire la acestea”.