NOAPTEA MUZEELOR | Obiective culturale din zeci de localități vor putea fi vizitate gratuit, pe 12 iunie. Vezi programul complet

NOAPTEA MUZEELOR | Obiective culturale din zeci de localități vor putea fi vizitate gratuit, pe 12 iunie. Vezi programul complet

După o pauză forțată impusă de contextul epidemiologic, care a anulat ediția din 2021, evenimentul “Noaptea muzeelor” revine, chiar dacă nu cu amploarea pe care o avea înaintea pandemiei. În 73 de localități din țară – din datele publicate până acum pe site-ul dedicat - vor fi organizate, pe 12 iunie, acțiuni speciale în cadrul acestui proiect.

“Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 17-a ediție.

Muzee și instituții culturale din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte.

Teoretic, evenimentul este sărbătorit anul acesta, în toată Europa, în data de 3 iulie. Din cauza crizei sociale și sanitare actuale, unele țări au stabilit date diferite de organizare care țin cont de evoluția diferită a situației în fiecare țară în parte și de măsurile propuse pentru sectorul cultural. Este și motivul pentru care Rețeaua Națională a Muzeelor din România a ales, în premieră, să propună o dată diferită față de cea oficială – 12 iunie 2021”, a transmis echipa “Noaptea Muzeelor”.

În Prahova, evenimente vor fi găzduite de Muzeul de Artă Ploiești, Domeniul Cantacuzino Florești și Castelul Stirbey Sinaia.

Pentru seara de 12 iunie, Muzeul de Artă Ploiești propune vizitatorilor expoziția „Femeia-artist”. La parterul clădirii va fi găzduită, așadar, o expoziție cu lucrări din patrimoniul muzeului, toate semnate de femei-artist.

Etajul, în schimb, va reuni lucrări ale participanților la programul „Artă tactilă”,  cu același nume dedicat copiilor cu deficiențe de vedere.

Tot la etaj va putea fi vizitată și expoziția de bază, cu lucrări din patrimoniul muzeului.

Accesul va fi gratuit în intervalul 17:00 – 22:00, au mai anunțat organizatorii.

Și Castelul Stirbey din Sinaia va putea fi vizitat gratuit, sâmbătă seară, în intervalul 19.00 – 24.00, în timp ce, la Florești, oaspeții vor fi așteptați pe Domeniul Cantacuzino. “În Noaptea Muzeelor, pe 12 iunie 2021, de la ora 19:00 la ora 21.30, Domeniul Cantacuzino Florești își va deschide porțile pentru a se prezenta și pentru a itinera mai multe materiale realizate în cadrul proiectelor culturale și educaționale derulate de Fundația Cantacuzino Florești și de partenerii acesteia.

Vizitatorii vor avea ocazia să descopere aspecte interesante și valoroase despre domeniul Cantacuzino și despre patrimoniul cultural și peisager pe care îl deține. Vor fi prezentate rezultatele  Școlilor de Vară la Palat în Florești, detalii despre proiectele  de consolidare și restaurare a fațadelor exterioare ale Micului Trianon şi ale Turnului de apă, strategia de restaurare a parcului istoric, viziunile de dezvoltare ale vechiului domeniu nobiliar, intențiile de amenajare a unor săli de expoziție și de conferințe, produsele realizate în cadrul atelierelor de creație derulate de Fundația Cantacuzino și multe altele.

O parte din rezultatele și produsele ce urmează a fi prezentate au fost obținute în cadrul mai multor proiecte culturale, de cercetare și de intervenție co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură și Institutul Național al Patrimoniului prin Timbrul Monumentelor, parte din care realizate și sub cupola unor programe naționale sau europene precum Școala de Vară Arché sau Rendez-vous aux Jardins.

Între orele 19:00 și 20:00 vă invităm la un tur ghidat pe domeniu și prin parcul istoric”, au anunțat reprezentanții Domeniului Cantacuzino.

Lista completă a evenimentelor din țară, în cadrul ediției din 2021 a Nopții Muzeelor, poate fi consultată AICI.

Sursa foto: noapteamuzeelor.org

 

Image
Image
Image