fbpx

Regizorul Mihai Vasile, fondatorul Teatrului Equinox, propus pentru titlul de cetăţean de onoare al Ploieştiului

Regizorul Mihai Vasile, fondatorul Teatrului Equinox, propus pentru titlul de cetăţean de onoare al Ploieştiului
Image
Image

Regizorul Mihai Vasile, un reper în lumea culturală ploieşteană, urmează să primească titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti.

Consiliul Local Ploieşti urmează să dezbată, în şedinţa de joi după-amiază, un proiect de hotărâre privind conferirea titlului de cetăţean de onoare lui Mihai Vasile, în semn de preţuire faţă de "contribuţiile deosebite aduse pe parcursul întregii sale vieţi dezvoltării culturale a oraşului natal", după cum se arată în documentaţia publicată pe pagina de internet a Primăriei.

Administraţia locală i-a dedicat în acest an regizorului ploieştean, fondator al Teatrului Equinox, şi un episod în cadrul campaniei "Ploieşteni cu care ne mândrim". Totodată, câteva repere despre contribuţia sa la viaţa culturală a municipiului se găsesc şi pe pagina de internet a Primăriei, unde se aminteşte că Mihai Vasile s-a născut în anul 1951, debutează încă din adolescenţă cu versuri şi grafică, dar şi în teatru, fiind atras irezistibil de arta actorului şi regie, iar în anul 1980 fondează, la echinocţiul de toamnă, împreună cu alţi cîţiva tineri intelectuali, Teatrul Equinox, ca un spaţiu de interferenţă a mai multor arte: teatrul, dansul, filmul, artele vizuale, muzica.

Cine este Mihai Vasile

De-a lungul a peste două decenii de activitate neîntreruptă a pus în scenă peste 150 de spectacole de teatru, dans, teatru de gest, teatru de imagine, a realizat filme de scurt metraj (poeme şi eseuri cinematografice, documentare). Este referent-cercetător la Centrul Judeţean al Tradiţiei şi Creaţiei (şeful departamentului Teatru – Arte vizuale). Este profesor de arte dramatice şi cinematografice la Şcoala de Arte din Ploieşti. A susţinul mai multe ateliere în domeniul teatrului poeziei şi teatrului mitologiei în România, Franţa, Bulgaria.

Pentru activitatea sa de regizor, Mihai Vasile a primit mai multe premii pentru unele dintre spectacolele sale, în România şi în străinătate. Are o susţinută activitate publicistică (eseuri şi lucrări de cercetare în domeniile antropologiei teatrale, mitologiei şi tradiţiilor, asupra teatrului şi artelor vizuale în general), redactor şef al publicaţiei culturale „ateLier 21”.

 

A susţinut, în perioada 1986 – 2014, peste o sută de ateliere de teatru, arte vizuale (fotografie, film, arte plastice) în România (Ploieşti, Arad, Timişoara, Tulcea, Botoşani, Lugoj etc.), Bulgaria (Vratza, Burgas), Franţa (Paris, Lyon, Valance, Grenoble, Ambronay – unde, pe lângă ateliere a lucrat, împreună cu regizorul Bruno Cohen, la regia spectacolului de operă „Persée” de Jean-Baptiste Lully, de la Festivalul mondial de muzică barocă de la Ambronay). A inițiat și condus, ca director artistic din anul 2009, Festivalul anual de ateliere teatrale „Ion Manolescu” de la Breaza, în parteneriat cu centrul cultural din localitate, la care participă elevi și studenți de pe Valea Prahovei. 

A inițiat și condus, ca director artistic, din anul 2009, Tabăra internațională de land-art, fotografie și film „Noduri și semne” de la Cocorăștii Mislii, în parteneriat cu centrul cultural din localitate, cu periodicitate anuală, la care participă tineri artiști din Franța, Spania, Italia, Republica Moldova și România. 

A inițiat și condus, ca director artistic, Festivalul internațional de teatru francofon pentru tineri actori, „Théâtre de la poésie/La poésie du théâtre” de la Ploiești, în parteneriat cu Serviciul Cultural al Ambasei Republicii Franceze la București și cu Alianța Franceză Ploiești la care au participat teatre și grupuri teatrale din Franța, Spania, Rusia, Belgia, Canada, Bulgaria, Ungaria, Elveția, Republica Moldova, Bosnia-Herțegovina, Italia.

Totodată, Mihai Vasile a înfiinţat, în anul 2013, după încetarea activităţii Teatrului Equinox, Centrul Dramatic Mythos (Centrul de Cercetare, Documentare şi Practică Teatrală şi Cinematografică Mythos), în care deţine funcţia de director onorific.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.