Detalii de groază din raportul Ministerului Muncii, despre Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică de la Urlați: patru dosare penale după decesul unor pacienți, bolnavi puși să se îngrijească unii pe alții, condiții demne de lagăr

Detalii de groază din raportul Ministerului Muncii, despre Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică de la Urlați: patru dosare penale după decesul unor pacienți, bolnavi puși să se îngrijească unii pe alții, condiții demne de lagăr
Previous Next

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a efectuat, în luna noiembrie, o vizită inopinată la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică de la Urlați, publicând imediat, pe Facebook, imagini din timpul verificărilor, dar și scurte concluzii ale controlului.

Amploarea dezastrului reiese, însă, din raportul vizitei de monitorizare, solicitat și obținut de newsweek.ro. Potrivit acestui document, mai multe dosare penale au fost întocmite în urma decesului unor pacienți. Într-un singur caz a fost dispusă clasarea, alte trei fiind în curs de cercetare.

Una dintre anchete are în vizor cinci angajați, cercetați pentru neglijență în serviciu după decesul unui beneficiar îngrijit în centru care a fost dus la spital la trei zile după ce a fost găsit căzut.

„Deși au fost efectuate demersurile de informare a instituțiilor abilitate (DGASPC, Serviciul112, Poliția orașului Urlați, Consiliul de monitorizare a implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi), informațiile transmise nu au fost întotdeauna reale și complete (ex. Conform biletului de ieșire din spital, diagnosticul la externare a fost „traumatisme cranio-cerebrale repetate în ultimile 72 de ore înainte de internare", fără ca nici unul din documentele elaborate de personalul din centru să menționeze acest aspect, de asemenea, s-a solicitat serviciul 112 pentru faptul că beneficiarul prezenta următoarele simptome: paloare, inapetență, tensiune arterială scăzută, fără să se comunice la momentul solicitării că acesta a fost găsit căzut cu 72 de ore înainte), iar măsurile de intervenție au fost solicitate de personal cu întârziere ( la 72 de ore după producerea incidentului).· În situația celor patru decese produse în anul 2019 au fost sesizate organele de cercetare penală, pentru un caz s-a dispus Ordonanţa de clasare a Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, Dosar nr. 991/P/2019 din 29.07.2019, iar pentru celelalte trei, dintre care și cel pentru care a fost efectuată cercetarea disciplinară, dosarele penale sunt în faza de cercetare”, explică raportul.

În același document se consemnează și faptul că bolnavii sunt puși să aibă grijă unii de alții sau să suplinească lipsa de personal în alte activități, cum ar fi, de exemplu, igienizarea spațiilor. „Sub aspectul îngrijirii beneficiarilor, nu a sesizat conducerii centrului şi nici nu a luat măsuri ca programul de îngrijire să se efectueze în condiţii adecvate, chiar dacă exista riscul producerii unor accidentări sau îmbolnăviri (ex. să nu se utilizeze acelaşi burete de igienă personală pentru mai mulţi beneficiari, să nu se utilizeze o singură cană la băutul apei de mai mulţi beneficiari, să nu mai fie implicați regulat beneficiarii (pentru a suplini lipsa de personal) în activităţile de igienizare a spaţiilor, în hrănirea altor beneficiari nedeplasabili)”, arată raportul citat de Newsweek România. La Centrul pentru adulți cu dizabilități din Urlați, județul Prahova, oamenii internați erau puși să spele băile, ca „încurajare a atașamentului între beneficiari” și erau puși să le dea de mâncare altor persoane internate, care erau nedeplasabile.

Printre altele, raportul mai consemnează că:

> CRRNPAH nu asigură haine individualizate şi încălţăminte decât beneficiarilor care au capacitate de exerciţiu, se pot deplasa şi pot să-şi gestioneze singuri lucrurile. Pentru ceilalţi beneficiari obiectele de îmbrăcăminte sunt utilizate în comun, nediferenţiat în funcţie de sex sau mărime iar încălţămintea de exterior nu este asigurată decât celor care se deplasează în exterior.

> Singurele obiecte vestimentare pe care centrul le-a achiziționat pentru oamenii pe care îi îngrijește sunt „saboți din PVC îmblăniți, șosete și lenjerie de corp”, restul fiind completate din donații din anii trecuți și nu în număr suficient pentru toți beneficiarii.

> Unitatea nu asigură grupuri sanitare accesibile, separate pe sexe. Unele grupuri sanitare au acces direct din dormitoare sau se află în apropierea acestora. Pentru accesul la alte grupuri sanitare se trece dintr-un dormitor în altul.

> Din analiza bugetului aprobat pe anul 2019, precum şi din discuţiile cu personalul de conducere al CRRNPAH (director, contabil şef) a rezultat faptul că în anul 2019 materialele igienico-sanitare şi de curăţenie de uz personal, detergenţii şi dezinfectanţii au fost asiguraţi în cantităţi mici, aproximativ 60% din necesar, cu sincope.

Potrivit ultimului raport de activitate publicat pe site-ul instituției, în 2019, pentru anul 2018, bugetul alocat a fost de 6.595.000 de lei, dintre care cheltuielile cu personalul au fost puțin peste 4,8 milioane de lei, iar cheltuielile cu bunurile și serviciile au fost de aproape 1,7 milioane de lei. În 2019, la centru lucrau 107 oameni.

Citiți articolul complet pe newsweek.ro.

Sursa foto: Facebook/ Violeta Alexandru

 

 

Image
Image
Image