Asociaţia Patronală RESTO Constanţa consideră că aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor. Sectorul transporturilor, producţia industrială, turismul şi agricultura vor fi principalii beneficiari.
România va intra pe deplin în Schengen de la 1 ianuarie 2025. Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, cu beneficii ce se vor resimti pe parcursul următorilor 10 ani, arată un comunciat al asociaţiei patronale RESTO Constanţa. Potrivit acesteia, sectorul transporturilor, producţia industrială, turismul şi agricultura vor fi principalii beneficiari. De asemenea, pentru că România va intra în Schengen alături de Bulgaria, vor dispărea timpii de aşteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria şi Bulgaria, dar şi cu Grecia. Acest lucru ar duce la economii majore de timp, mai ales în sezonul vacanţelor, când mii de români merg fie la mare în Grecia ori Bulgaria, fie la schi în Bulgaria.
”România va intra pe deplin în Schengen de la 1 ianuarie 2025. Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, cu beneficii ce se vor resimti pe parcursul următorilor 10 ani. Sectorul transporturilor, producţia industrială, turismul şi agricultura vor fi principalii beneficiari”, arată asociaţia potrivti realitatea.net.
Schengen este cea mai mare destinaţie si cel mai mare spaţiu de liberă circulaţie din lume, garantând deplasări fluide şi sigure într-o regiune cu 450 de milioane de locuitori.
“Principalul avantaj adus de aderarea României la Schengen îl reprezintă libertatea de mişcare a cetăţenilor şi timpii mai scurţi de călătorie - ceea ce aduce beneficii considerabile turismului şi sectoarelor economice, precum comerţul, transporturile şi agricultura. Pentru turismul României, aderarea deplină la spaţiul Schengen aduce beneficii majore, prin creşterea atractivităţii României ca destinaţie, şi nu numai pentru turiştii europeni, ci în special pentru cei din bazinul asiatic şi pentru cei americani - care vor integra de acum România în planurile lor de vacanţă, în combinaţie cu orice altă ţară europeană! Turiştii din ţările îndepartate de Europa au, în majoritate, destinaţiile europene în planurile de vacanţă, dar călătoria aeriană cu o durată mare de zbor îi determină să combine întotdeauna cel puţin două ţări europene – combinaţie în care România intră cu mare greutate, până acum”, spune Corina Martin, preşedinte RESTO şi secretarul general al Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România.
Ridicarea controalelor între frontierele interne ale statelor membre Schengen determină eliminarea controalelor la graniţă, aşadar trecerea frontierelor interne va putea fi aşadar asemănată cu o călătorie în interiorul ţării.
Pentru că România va intra în Schengen alături de Bulgaria, vor dispărea timpii de aşteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria şi Bulgaria, dar şi cu Grecia. Acest lucru ar duce la economii majore de timp, mai ales în sezonul vacanţelor, când mii de români merg fie la mare în Grecia ori Bulgaria, fie la schi în Bulgaria.
Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025
Citește mai mult pe Realitatea.net.