fbpx

Ce urmează după dispariţia Euroins de pe piaţă? ASF ia în calcul plafonarea preţurilor pentru poliţele RCA

Ce urmează după dispariţia Euroins de pe piaţă? ASF ia în calcul plafonarea preţurilor pentru poliţele RCA

ASF ia în calcul o plafonare temporară a preţurilor poliţelor RCA (Foto: Arhiva Telegrama)

Image
Image

PLAFONARE PRETURI RCA Autoritatea pentru Supraveghere Financiară ia în calcul o plafonare temporară a preţurilor poliţelor de asigurare auto, după ce în ultimele luni s-a înregistrat o scumpire evidentă, care ar urma să fie accelerată după ieşirea de pe piaţă a Euroins.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, cel mai mare asigurător RCA din România. Aceasta este cea de-a patra companie de asigurări din țara noastră care intră în insolvență, în ultimii opt ani.

Practic, ieşirea de pe piaţă a Euroins - care numără aproximativ 2,5 milioane de clienţi şi care dusese până acum o politică orientată spre preţuri mici - riscă să ducă la o scumpire substanţială, după ce oricum în ultima perioadă preţurile crescuseră vizibil. În acest context, ASF ar putea limita preţurile. De altfel, despre o posibilă plafonare se discută încă dinainte de apariţia informaţiilor privind retragerea autorizaţiei pentru Euroins.

ASF discuta o plafonare de preturi la politele RCA

La un an de la ultimul faliment din asigurări, cel al City Insurance, polițele RCA se scumpiseră cu peste 40%. Drept urmare, o scumpire este de așteptat și acum, iar în acest context Autoritatea de Supraveghere Financiară ia în calcul plafonarea tarifelor RCA pe o perioadă determinată, informează site-ul economedia.ro. Alt scenariu ar putea fi o nouă majorare a contribuțiilor virate de companiile de asigurări la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), entitatea care plătește daunele păgubiților rămași în urma falimentelor de asigurări. Această variantă vine în contextul în care Fondul de Garantare a Asiguraților mai are în conturi doar circa 185 milioane de lei pentru plata despăgubirilor RCA, după ce în ultimul an a plătit despăgubiri de aproximativ 385 milioane lei în urma falimentului City Insurance, iar acestea încă nu s-au încheiat, mai notează sursa citată.

PLAFONARE PRETURI RCA Alt scenariu ar putea fi o nouă majorare a contribuției virate de firmele de asigurare la Fondul de Garantare a Asiguraților. În 2022, contribuția a crescut deja de la 1% la 2,5%, în martie, imediat după declararea falimentului City Insurance. Iar în 2023, contribuția a crescut din nou, de la 2,5% la 4%. Alt scenariu ar putea fi o nouă majorare a contribuției virate de firmele de asigurare la Fondul de Garantare a Asiguraților. În 2022, contribuția a crescut deja de la 1% la 2,5%, în martie, imediat după declararea falimentului City Insurance. Iar în 2023, contribuția a crescut din nou, de la 2,5% la 4%, mai notează economedia.ro.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.