fbpx

Euroins, cel mai mare asigurător RCA din România, intră în insolvență. Ce se întâmplă cu cei peste 2,5 milioane de asigurați

Euroins, cel mai mare asigurător RCA din România, intră în insolvență. Ce se întâmplă cu cei peste 2,5 milioane de asigurați

Image
Image

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, cel mai mare asigurător RCA din România. Aceasta este cea de-a patra companie de asigurări din țara noastră care intră în insolvență, în ultimii opt ani.

 

“Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.

Decizia Consiliului ASF se bazează  pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”, a informat ASF vineri dimineață.

2,5 milioane de români sunt asigurați la această companie.

Prima reacție a Guvernului, după anunțul ASF privind compania Euroins

Guvernul României a transmis, vineri, prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru, că va susţine toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraţilor afectaţi de evoluţiile de pe piaţa RCA. ASF urmează să transmită propunerile de soluţionare către Ministerul de Finanţe, pentru înaintarea la nivelul Executivului.

O nouă criză pe piața asigurărilor auto

Anunțul ASF de astăzi vine în contextul unei presiuni deja uriașe resimțite de proprietarii de autovehicule, pe fondul creșterii prețurilor la polițele RCA. Față de anul trecut, tarifele s-au majorat cu aproximativ 70%.

Euroins este cea de-a patra companie de asigurări care intră în insolvență, în România, după Astra, în 2015, Carpatica în 2016, City Insurance în 2021.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

 

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.