ITM Prahova: Mai mulți salariați în județ acum, comparativ cu perioada dinaintea stării de urgență

ITM Prahova: Mai mulți salariați în județ acum, comparativ cu perioada dinaintea stării de urgență
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

ITM Prahova a efectuat o analiză a situației angajatorilor și angajaților din județ,constatând că, în ciuda efectelor economice ale pandemiei, numărul acestora a crescut în perioada stării de urgență și de la declanșarea stării de urgență.

Astfel, dacă în martie, în Prahova erau 20.658 de angajatori activi, adică angajatori care aveau cel puţin un salariat, şi 222.421 contracte individuale de muncă active, la acest moment sunt 21.150 de angajatori şi 224.465 contracte individuale de muncă active.

"Din datele transmise de către angajatori în registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic rezultă că la începutul lunii martie 2020 la nivelul judeţului nostru erau 20.658 angajatori activi, adică angajatori care aveau cel puţin un salariat, şi 222.421 contracte individuale de muncă active.

La data de 16 martie 2020, data declarării stării de urgenţă pe teritoriul României prin Decretul nr. 195/2020 al Preşedintelui României, la nivelul judeţului Prahova erau 20.741 angajatori activi şi 223.789 contracte individuale de muncă active", consemnează raportul transmis de ITM Prahova.

După această dată, urmare declarării stării de urgenţă care a fost prelungită prin Decretul Preşedintelui României nr. 247/2020, într-adevăr numărul angajatorilor şi al contractelor individuale de muncă active au înregistrat o scădere, una dintre cauzele principale fiind generată de luarea de către angajatori a măsurii suspendării contractelor individuale de muncă. Este vorba despre cazurile în care s-a recurs la ceea ce este cunoscut ca "şomaj tehnic".

Însă, "după încetarea stării de urgenţă, treptat, numărul angajatorilor şi al contractelor individuale de muncă active a început să crească, astfel încât la data de 01.10.2020 înregistram 21.049 angajatori activi şi 220.960 contracte individuale de muncă active, iar la data de 16.11.2020 erau 21.150 angajatori şi 224.465 contracte individuale de muncă active".

"Analizându-se evoluţia în perioada 01.03.2020 – 16.11.2020 a numărului de angajatori activi şi al contractelor individuale de muncă înregistrate de către angajatori în registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic, se observă că la nivelul judeţului Prahova a crescut atât numărul angajatorilor, cât şi numărul contractelor individuale de muncă active. La 16.11.2020 numărul angajatorilor este cu 492 mai mare decât cel din 01.03.2020, iar numărul contractelor individuale de muncă active cu 2044 mai mare decât cel înregistrat la 01.03.2020. Această tendinţă de creştere a numărului de angajatori şi a numărului contractelor individuale de muncă denotă că partenerii sociali din judeţul nostru au înţeles că traversăm o perioadă dificilă şi majoritatea acestora au încercat să găsească soluţii pentru continuarea activităţii şi menţinerea locurilor de muncă", consideră reprezentanții ITM.

Mai mult, spun aceștia, după o analiză comparativă a notificărilor privind decizia concedierii colective depuse la Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova, s-a constatat că, în perioada martie 2020 – noiembrie 2020, au fost afectaţi de măsuri de concediere colectivă doar 389 de salariaţi ai angajatorilor care au sediul social pe raza judeţului Prahova, faţă de perioada similară a anului trecut, când au fost afectaţi de măsura concedierii colective 1.194 de salariaţi.

"În contextul creşterii numărului de cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2 facem apel atât la angajatori, cât şi la angajaţi să respecte măsurile dispuse de către autorităţi pentru a stopa răspândirea noului coronavirus şi mulţumim tuturor celor care au depus eforturi pentru continuarea activităţii şi menţinerea, chiar creşterea numărului de locuri de muncă. Personalul Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova va continua acţiunile de îndrumare şi consiliere în domeniul de competenţă, astfel încât toţi cei interesaţi să cunoască măsurile ce trebuie luate pentru gestionarea și limitarea răspândirii COVID-19 în vederea asigurării desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă pentru toate părțile implicate în raporturile de muncă", au transmis reprezentanții ITM Prahova.

 

Image