fbpx

Ministerul Turismului: Republica Kazahstan reprezintă pentru România cel mai important partener comercial din Asia Centrală

Ministerul Turismului: Republica Kazahstan reprezintă pentru România cel mai important partener comercial din Asia Centrală

Image
Image

În primele opt luni, volumul schimburilor comerciale România-Kazahstan a crescut semnificativ, revenind la trendul dinaintea pandemiei, pe fondul reluării ritmului activităților comerciale, dar și în contextul războiului din Ucraina. Într-un interviu acordat pentru Financial Intelligence, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului subliniază relația strânsă de cooperare pe care țara noastră o are cu partenerul său din Asia Centrală.

 

Kazahstan este primul partener comercial al României din Asia Centrală şi investitor important în economia românească.

La solicitarea financialintelligence.ro, Ministerul Turismului arată că “schimburile comerciale româno-kazahe au avut o evoluţie ascendentă până la debutul pandemiei COVID-19, în anul 2020. În anul 2021 remarcăm o revenire a tendinţei crescătoare, care se menţine și în primele 8 luni ale anului 2022.

În primele 8 luni ale anului 2022, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica Kazahstan a fost de 2266,8 milioane USD. (...) Față de aceeași perioadă a anului 2021, volumul schimburilor comerciale bilaterale a crescut cu 102,7%, din care exportul a crescut cu 269,6%, iar importul a crescut cu 101%”, după cum se arată în răspunsul care punctează că “importurile sunt generate în proporție de peste 96% de țiței”.

Conflictul din Ucraina și tensionarea relațiilor cu Rusia au concentrat atenția multor firme românești pe alți parteri dinspre est. “Din datele disponibile putem sesiza că exporturile către F. Rusă au scăzut în proporție de peste 60%, în timp ce exporturile către alte țări din zonă au crescut procentual semnificativ (exceptând Azerbaidjanul și Belarusul), ceea ce denotă o reorientare a firmelor româneşti către alte pieţe. Această reorientare este vizibilă şi în relaţia cu Kazahstan”, au mai subliniat reprezentanții Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, în răspunsurile transmise la solicitarea Financial Intelligence.

MAT: Acordul cu UPG Ploiești se poate materializa într-o cooperare de înalt nivel tehnic

Potrivit sursei citate, “Republica Kazahstan reprezintă pentru România cel mai important partener comercial din Asia Centrală. Totodată, România este o destinație importantă pentru exporturile kazahe, clasând astfel Kazahstanul pe locul 4 în topul țărilor de proveniență a importurilor extra-comunitare în România.

Există interes pentru realizarea de parteneriate în Kazahstan, în domeniul energiilor regenerabile, economiei verzi, ecologice, în vederea sprijinirii eforturilor Republicii Kazahstan în procesul industrializării țării.

Partea română își exprimă dorința ca Republica Kazahstan să vadă în România un furnizor de tehnologie, capabil să realizeze parteneriate în acest domeniu. România deține un număr important de centre de educație superioară inovatoare şi capacități de producție care pot aduce în Kazahstan tehnologii noi, în special în domeniul petrol şi gaze. Notăm acordul de colaborare semnat de Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești cu instituția kazahă corespondentă, care se poate materializa într-o cooperare de înalt nivel tehnic.

Schimburile comerciale și relațiile economice dintre România şi R. Kazahstan sunt influențate de situația geopolitică regională şi de intersecția intereselor economice ale marilor puteri economice la nivel global.”

În luna octombrie, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), prin Departamentul de Comerţ Exterior (DCE), a asigurat organizarea şi secretariatul celei de-a 16-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale româno-kazahe de colaborare economică, desfăşurată în perioada 6-7 octombrie ac, la Nur-Sultan, R. Kazahstan. Delegaţia instituţiei de resort, condusă de secretarul de stat Dimitrie-Horaţiu Clepan, a  coordonat negocierile la nivel de experţi pentru Protocolul Comisiei mixte, document care include proiecte de cooperare bilaterală în domenii precum: comerţul, investiţiile, IMM-urile, turism, energie, transporturi, muncă, agricultură, mediu, sănătate, cultură.

Protocolul a fost semnat, la finalul lucrărilor, de cei doi co-preşedinţi ai Comisiei Mixte, respectiv Virgil-Daniel Popescu şi Bolat Akchulakov, miniştri ai energiei din România şi R. Kazahstan. 

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Sursa foto: Ministerul Antreprenoriatului și Turismului

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.