STARE DE URGENȚĂ | Aproape un milion de contracte de muncă suspendate sau încheiate, la acest moment

STARE DE URGENȚĂ | Aproape un milion de contracte de muncă suspendate sau încheiate, la acest moment

Ministerul Muncii a informat că, la 1 aprilie, în România erau 795.291 de contracte de muncă suspendate, din care 207.688 pentru angajați din Industria prelucătoare, 156.361 pentru angajați din  Comerț cu ridicata și cu amănuntul, respectiv din domeniul reparării autovehiculelor și motocicletelor, dar și 110.667 pentru angajați din hoteluri și restaurante.

Numărul contractelor care au încetat se ridică la 155.675, din care 30.873 în Comerțul cu ridicata și amănutul și în unități de reparare a autovehiculelor și motocicletelor, 27.174 în Industria prelucrătoare și 19.254 în Construcții.

"Guvernul României a decis să sprijine salariații angajatorilor aflați în șomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente.  Astfel, angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social. Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea. Întreaga comunicare între solicitanți și instituțiile vizate, respectiv solicitările și depunerea documentelor, se face prin poșta electronică", a transmis Ministerul Muncii.

"În acest moment sunt 800.000 de contracte suspendate. Am observat într-adevăr o tendinţă de a recurge la suspendare, întreruperea temporară a contractelor pentru a accesa aceste fonduri guvernamentale. Subliniez faptul că aceşti angajatori care adresează această nevoie şi solicită banii sunt oameni care pleacă de la premisa că trebuie să le asigure angajaţilor lor o sursă de venit în această perioadă de criză, că vor să-i ţină aproape şi odată ce criza trece să lucreze cu ei mai departe. Aceştia sunt oamenii pe care îi înţeleg şi pentru care am gândit această măsură. Îi apreciez pentru faptul că trec prin greutăţi, nu au dorit să închidă contractele (...). Sunt oameni care caută soluţii pentru menţinerea angajaţilor, pentru că prin aceşti angajaţi au făcut ca propria companie să aibă venituri. (...)Sunt şi aproape 100.000 de contracte încheiate, nu am semnale că toate acestea sunt încheiate în forme abuzive. Am fost atentă şi la sesizările depuse la Inspecţia Muncii, la Inspectoratele Teritoriale de Muncă şi mă uit cu atenţie la toate semnalele pe care le am (...) am avut discuţii cu angajaţi care mi-au semnalat situaţii la limită, au intrat în panică probabil şi unii şi alţii, dar ştiu sigur că acest moment de panică a fost depăşit. Prin urmare, mesajul meu este deopotrivă încurajator pentru cei care doresc să continue activitatea şi apelează temporar la această măsură pusă la dispoziţie de Guvern, dar mai ales există oameni în acest moment care au găsit o formă de înţelegere cu angajaţii lor. Există exemple în România de angajaţi, care sunt la serviciu, cu toate măsurile de protecţie, şi au înţeles că trebuie să contribuie pentru ca firma de unde îşi iau salariul, după ce se termină această perioadă, să meargă înainte", a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, potrivit Agerpres.

 

Foto cu caracter ilustrativ (sursa: viata-libera.ro)

Image
Image
Image