UNSAR: În primele 7 luni ale anului, în România au fost deschise 3.600 de dosare de daună pentru cutremure

unsar asigurări daună cutremure
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Asiguratorii membri ai UNSAR au deschis peste 3.600 de dosare de daună, în baza asigurărilor pentru locuințe și a celor pentru bunuri și proprietăți dedicate companiilor, conform unei analize realizate la nivelul Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România. Informația a fost făcută publică într-un comunicat transmis vineri, la împlinirea a 83 de ani de la cutremurul din 1940.

Cutremurul a fost motivul pentru care, în perioada ianuarie-iulie, companiile de asigurare care fac parte din UNSAR au deschis 3.600 de dosar de daună. Tot în primele șapte luni ale anului, au fost achitate despăgubiri în baza polițelor pentru locuințe și a celor pentru companii de aproape 18 milioane de lei, doar pentru acoperirea daunelor produse de cutremure. Din fericire, sumele nu au fost foarte mari deoarece România nu s-a confruntat cu un seism de magnitudinea celor din 1940 și 1977.

“Azi, când comemorăm 83 de ani de la producerea cutremurului din 10 noiembrie 1940, primul mare cutremur din România contemporană, ne dorim ca fiecare dintre noi să fie sigur ACASĂ alături de cei dragi. O asigurare va face mereu diferența în cazul producerii unor astfel de dezastre”, a declarat Alexandru Ciuncan, Președinte & Director General al UNSAR.

În România, locuințele pot fi protejate împotriva riscului de cutremur la valoarea lor reală (inclusiv a bunurilor conținute) în baza asigurărilor facultative. Acestea se pot încheia doar pentru acele locuințe care sunt deja protejate printr-o poliță obligatorie PAD. Polițele facultative oferă un nivel de protecție extins, putând acoperi, pe lângă riscul de cutremur, o serie de fenomene naturale, dar și alte tipuri de riscuri, precum: inundații, alunecări de teren, incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, inundații produse vecinilor, defecțiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc. Toate aceste acoperiri pot fi personalizate prin clauze speciale dedicate, în funcție de specificul locuinței, ținând seama, totodată, de cerințele și nevoile noastre – de exemplu, se pot acoperi inclusiv daunele produse panourilor fotovoltaice care deservesc locuința.

„În condițiile în care 5 din 10 români se tem că un cutremur le-ar putea afecta locuința la un moment dat, dar doar 1 din 10 ar fi pregătit financiar în cazul unui dezastru, accesarea unei soluții de protecție financiară precum polița facultativă de asigurare devine cu atât mai importantă”, a completat Alina Bărbulescu, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.

 

Image