Compania Naţională a Sării promite investiţii masive, de peste 12,5 milioane de euro, începând din 2023, în Salina Slănic, pentru retehnologizare şi extinderea zonei de extracţie, dar şi pentru înlocuirea liftului care deserveşte mina turistică, stricat de aproape opt ani. Informaţiile au fost oferite cu prilejul unei vizite făcute joi de către ministrul Economiei, Florin Spătaru.
Ministrul Economiei a făcut joi o vizită de lucru la Salina Slănic, unde a avut discuţii cu reprezentanţii SALROM, cu autorităţile locale şi cu mai mulţi parlamentari. Cu acest prilej, conducerea SALROM a anunţat lucrări la o nouă zonă de extracţie a sării, la aproximativ 250 de metri adâncime, sub mina Unirea, unde vor exista două galerii paralele, de 1,5 kilometri lungime fiecare, la care săpăturile sunt deja începute, iar extracţia propriu-zisă ar urma să înceapă în câţiva ani, cu estimarea că depozitele de aici ar putea fi exploatate pentru 50 de ani. Până la demararea extracţiei de aici, Compania Naţională a Sării anunţă investiţii importante la Salina Slănic, în cadrul unui program care vizează retehnologizarea tuturor salinelor din ţară.
Investiţii de peste 12 milioane de euro promise la Salina Slănic
În Prahova, investiţiile ar urma să înceapă în 2023. Prioritate au achiziţia unei combine, estimată la 2,5 milioane de euro, pe acelaşi model solicitat în acest an la Praid, şi instalarea unei linii de ambalare a sării alimentare la cutii de un kilogram, pentru comercializarea în lanţurile de magazine din România. Conducerea SALROM a anunţat că tot în bugetul de investiţii din 2023 ar urma să fie inclusă şi înlocuirea liftului care duce turiştii în mina Unirea, lucrare estimată la aproximativ 10 milioane de euro.
{cwgallery}
În timpul discuţiilor purtate joi, ministrul Economiei, Florin Spătaru, le-a cerut reprezentanţilor SALROM să găsească variante pentru atragerea de finanţări externe, în contextul în care, cel puţin până acum, societăţile de stat au avut uşile blocate la atragerea de fonduri europene.
"Alături de directorul Salrom, Dan Dobrea, am discutat cu cei din conducerea salinei atât despre activitatea turistică, cât şi despre exploatarea zăcământului de sare. Una dintre cele mai importante achiziții de la Slănic va fi o combină cu tăiere punctiformă, care, de anul viitor, va funcționa în subteran. Mai mult decât atât, va fi retehnologizată şi instalația de măcinare şi ambalare sare. Le-am transmis celor din conducere că îmi doresc să văd ieşind pe poarta salinei un produs ambalat atrăgător care să poată concura cu alte produse similare aflate pe rafturile supermarketurilor din România. Aceste investiții sunt necesare pentru creşterea capacității de producție şi exploatarea în siguranță a sării. Salrom trebuie să devină un competitor important pe piața alimentară din România, mai ales că zăcământul de sare este de calitate, iar proprietățile sării din țara noastră sunt mult superioare în comparație cu cele ale altor produse importate pe care le găsim pe rafturile magazinelor", a afrmat ministrul Florin Spătaru, după vizita făcută la Salina Slănic.
Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!