ÎNCEPEREA ŞCOLII | Vezi cum se vor ţine cursurile în fiecare unitate de învăţământ din Prahova şi ce înseamnă cele 3 scenarii!

ÎNCEPEREA ŞCOLII | Vezi cum se vor ţine cursurile în fiecare unitate de învăţământ din Prahova şi ce înseamnă cele 3 scenarii!

DESCHIDERE ŞCOLI PRAHOVA Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova a adoptat, într-o ședinţă extraordinară desfăşurată miercuri prin sistem audioconferință, scenariul în care va funcționa fiecare unitate de învățământ din județ. Măsurile se aplică de la 14 septembrie, prima zi din anul şcolar 2020-2021, însă autorităţile au anunţat că, în funcţie de evoluţia pandemiei de COVID-19, ele pot fi actualizate săptămânal sau chiar mai des.

415 unităţi din judeţ vor funcţiona după aşa-zisul scenariu verde, cu participarea tuturor elevilor la cursuri, 223 sunt în scenariul galben, cu unele restricţii şi decalaje, iar 9 rămân în scenariul roşu, cu toate cursurile mutate în mediul online.

Cele trei scenarii de lucru propuse în Ordinul comun al Ministerului Educației și Cercetării și al Ministerului Sănătății Ordinul nr. 5487/1494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 sunt:

Scenariul 1 (verde): participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 2 (galben): participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămânal) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 3 (roșu): participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online

Hotărârea CJSU nr.46/09.09.2020 a avut la bază analiza care a cuprins situația epidemiologică din fiecare localitate, transmisă de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova și propunerile consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, avizate de către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Prahova și DSP Prahova.

În urma analizei DSP Prahova, au fost scoase din scenariul „roșu“ unitățile de învățâmânt din Boldești-Scăeni și Filipeștii de Târg, întrucât rata mare de infectare este determinată de focare existente aici, dar care sunt izolate și nu au legătură cu transmiterea comunitară. Prin urmare, a fost propusă de către DSP și aprobată în cadrul CJSU varianta 2 de lucru, cea a scenariului  „galben“.

Pentru școlile postliceale sanitare, având în vedere specificul activității (desfășurarea pregătirii practice în unități sanitare cu paturi), DSP a propus scenariul 3, întrucât elevii nu pot avea acces, în această perioadă, în spitale, în scopul precizat mai sus.

 

Image
Image
Image