Școlile vor primi libertate de decizie cu privire la bursele pentru elevi. Nu va fi impusă o medie minimă

bursele pentru elevi
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Anul școlar 2023- 2024 va veni cu un buget de aproape 3 miliarde de lei, pentru bursele plătite elevilor, și cu o libertate mai mare acordată unităților de învăţământ în luarea deciziei la acest capitol.

 

Ministerul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat noul principiu privind acordarea burselor școlare, pe care noua lege a Educației ar urma să le transforme într-un pilon important în demersurile împotriva abandonului școlar.

"Propunerea din lege este următoarea - pentru fiecare elev al acestei ţări, din cei 871.000 de elevi din învăţământul primar, o alocaţie de 400 de lei pentru burse, sunt doar burse sociale primare. Pentru învăţământul gimnazial, este vorba de cei 751.000 de elevi din gimnaziu, alocaţia este de 900 de lei. Pentru învăţământul liceal, şi este vorba de cei 573.000 de elevi de liceu, grupaţi în două categorii, alocaţia este de 1.500 de lei, pentru licee teoretice şi vocaţionale. Şi pentru că vrem să susţinem învăţământul profesional, cu adevărat, alocaţia este de 3.000 de lei pe elev. În acest fel, fiecare şcoală va şti exact care este bugetul pe care îl are la dispoziţie, va putea să îşi pună în practică propria politică de susţinere a performanţei şi echităţii. Vom putea să transferăm principiul de la nivel naţional la nivelul fiecărei şcoli. Va avea un buget. (...) Nu vă spune nimeni să daţi burse de performanţă şcolară de la 7, 8, 9, 9,50, sau 8,73 sau 9,20, vă puteţi adapta specificului şcolii. Aveţi resurse, de zece ori mai multe decât aţi avut în 2020, aveţi şi decizia. Dacă sunteţi într-o şcoală din Ciohorani, s-ar putea să aveţi nevoie să lansaţi acest buget spre partea de burse sociale. Singurul lucru pe care statul român îl face, conform proiectului acestei legi, este să asigure resursele şi să stabilească un cuantum minim, să nu puteţi coborî bursa de performanţă şcolară sub 500 de lei. Bursele de excelenţă olimpică fiind 1.000 de lei, pentru palierul internaţional şi 700 de lei pe lună, pentru palierul naţional", a explicat ministrul Educaţiei, potrivit Agerpres.

"Mare parte a burselor să fie pentru susţinerea performanţei şcolare, de studiu, pentru susţinerea performanţei şcolare, că le putem numi de merit, oricum, dar sunt pentru susţinerea performanţei şcolare, pentru că tot vorbeam de excelenţă, şi sunt pentru susţinerea elevilor cu nevoi sociale", a mai declarat Sorin Cîmpeanu, care a anunțat că, în anul școlar 2023 – 2024, bugetul pentru burse va fi de 2,7 miliarde de lei, fată de 270 de milioane, de exemplu, în 2020.

 Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

 

 

 

Image