Administratorii platformei dexonline.ro le-au pregătit o surpriză celor care se bazau pe acest site pentru a mai "împușca" niște puncte la simularea de luni, la Limba și literatura română, susținută de elevii din clasele a VIII-a, a XI-a și a XII-a. Bazându-se pe fenomenul remarcat anul trecut, aceștia au identificat cuvintele pentru care numărul de căutări a "explodat" pe durata testării și au trecut la înlocuirea definițiilor. " Anul trecut am observat că lumea a căutat frenetic pe dexonline răspunsuri la o întrebare din examenul de simulare pentru examenele naționale de la clasa a 8-a. În mod curios, căutările au venit... în timpul examenului, iar câteva chiar înainte de începerea lui! Lăsăm la o parte stupizenia unor oameni de a trișa la un examen de antrenament. Anul trecut am observat tardiv autofurarea căciulii, dar anul acesta am apucat să ne organizăm nițel. :-) Pe durata simulărilor de astăzi, am înlocuit definițiile pentru cuvintele date la subiecte, astfel:
pretutindenea, pretutindeni → pururi;
a zări, zărit →a zori, zorit;
felonie → făloșenie (mai mult despre asta la final) ", au anunțat administratorii platformei, printr-un mesaj postat pe dexonline.blogspot.ro.
Cum au știut ce definiții să înlocuiască? "Am dedus aceste cuvinte înainte să apucăm să vedem subiectele, urmărind pur și simplu lista cu cele mai căutate cuvinte, în care acestea se detașau clar. Iar statisticile confirmă că nu ne-am pregătit degeaba! Pentru pretutindeni / pretutindenea și a zări / zărit, căutările au fost distribuite astfel:
de la 08:00 la 08:59 au fost 9 căutări;
de la 09:00 la 09:59 au fost 143 de căutări;
de la 10:00 la 10:59 au fost 171 căutări;
de la 11:00 la 11:59 au fost 989 căutări", au mai explicat aceștia.
Sistemul lor a dat rezultate, deși în plasă au picat și unii care nu aveau nicio treabă cu simulările. "Două vorbe despre felonie. Tot înainte de 09:00 dimineața, am observat o creștere a interesului pentru acest cuvânt, care a avut 35 de căutări înainte de 09:00. Am presupus că este și el parte din subiecte, așa că i-am «deturnat» și lui definițiile. Între 09:00 și 12:00, cuvântul a mai adunat 335 de căutări. Totuși, nu l-am regăsit nicăieri în enunțul subiectelor! După amiază, am lămurit și misterul: domnul Andrei Pleșu publicase pe blogul său, chiar azi-dimineață, un articol în care folosea acest cuvânt. Nefericită coincidență! Îi mulțumim lui David pentru ajutorul dat la implementare. Vă reamintim pe această cale că dexonline este software liber și oricine dorește poate programa pentru noi. Oferim la schimb recunoștință și momente hilare ca acesta. Și, ocazional, tricouri", au mai spus administratorii platformei.
Cuvântul "pretutindenea" apare în subiectele date la clasa a VIII-a, iar "zărise" în varianta pentru profil real/tehnologic, la clasa a XII-a.
Rezultatul experimentului lor se va vedea, probabil, la finalul acestei luni, când vor fi afișate notele la simulare. Iar pentru cei care și-au furat-o, autorii păcălelii le transmis că o puteau păți mai rău. "Un mesaj care să îi sperie era a doua varianta a noastră, însă după ce am ascultat părerile mai multor profesori am ales varianta cu definițiile schimbate..", au dezvăluit aceștia, pe Facebook, într-un dialog cu utilizatorii dexonline.ro.
După ziua de luni, echipa Dexonline are și un mesaj pentru candidații care vor susține la vară Evaluarea Națională și Bacalaureatul: "Ne revedem la examenele reale!"