Nemulțumiri la Școala “I. A. Bassarabescu” Ploiești, din cauza programului claselor a IV-a. Copiii au ore în schimbul al II-lea

Nemulțumiri la Școala “I. A. Bassarabescu” Ploiești, din cauza programului claselor a IV-a. Copiii au ore în schimbul al II-lea
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Părinți ai elevilor de a IV-a de la Școala “I. A. Bassarabescu” sunt supărați că, pentru cele șase clase care încheie ciclul primar, programul  din acest an școlar este în schimbul al doilea. Copiii sunt chemați la școală până în prânz și termină orele în jur de 15.30, ceva mai devreme vinerea. Practic, spun părinții, întreaga zi este paralizată și celor mici le este aproape imposibil să mai participe la activități extrașcolare sau să-și organizeze timpul astfel încât să se pregătească pentru un eventual examen de admitere în clasa a V-a.

 

Cei care ne-au adus la cunoștință situația spune că nemulțumirile pornesc de la program, dar și de la faptul că decizia a fost comunicată familiilor cu doar câteva zile înainte de începerea școlii. Unii își înscriseseră deja copiii la diverse cursuri, ținând cont de orarul obișnuit al claselor primare, care ar trebui să se încheie în jurul prânzului. Acum, se plâng părinții, toate planurile le-au fost date peste cap.

O altă nemulțumire este că aceste schimbări au fost făcute tocmai la clasa a IV-a, nivel la care unii dintre elevi se pregătesc pentru a da admiterea la gimnaziu, într-un colegiu. La această vârstă, spun părinții, copiilor le este imposibil să facă față unui program care include și teme, și activități suplimentare, atunci când în mijlocul zilei au ore de școală, programate în așa fel încât nu le mai lasă timp de nimic dimineață și îi epuizează până seara.

Părinții mai povestesc că, anul trecut, în contextul restricțiilor impuse la reluarea activității fizice în școli, conducerea unității de învățământ a găsit varianta să mute unele clase la fosta Școală 20, actualul Palat al Copiilor. În această situație s-au aflat unele clase de a III-a din anul școlar 2020 - 2021. Acum, spațiul din sediul școlii s-a dovedit insuficient după formarea unui număr foarte mare de clase pregătitoare, dar nu s-a mai recurs la această variantă.

Nu în ultimul rând, aducerea copiilor la școală și luarea acestora, la orele din mijlocul programului de lucru, le face viața grea celor care sunt nevoiți să se tot învoiască de la muncă.

Cei care ne-au reclamat situația de la "Bassarabescu" spun că au încercat să găsească înțelegere la conducerea școlii, să apeleze tot la soluția din anul școlar trecut, dar că nicio clasă nu a mai acceptat mutarea, iar pentru cele de a IV-a nu era destul loc la Palatul Copiilor.

Am contactat-o, pentru un punct de vedere, pe Andreea Matei, directorul Școlii “I. A. Bassarabescu” Ploiești. Într-un răspuns în scris, aceasta a detaliat cum s-a ajuns în situația actuală, că nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, iar Consiliul de Administrație a căutat să găsească soluțiile cele mai bune pentru copii. Redăm mai jos, integral, răspunsul transmis de directorul unității de învățământ, cu privire la aspectele reclamate de unii părinți:

“Capacitatea de şcolarizare a instituţiei noastre este depăşită prin formarea a șase clase pregătitoare, neavând spaţiul necesar pentru cele 26 de formaţiuni de ciclu primar. Au fost alese clasele a IV-a (pentru a învăța în schimbul al II-lea), deoarece vârsta acestora este apropiată de a celor din clasa a V-a care învață în programul de după-amiază. Nu am refuzat relocarea la Palatul Copiilor, dar cele două spații puse la dispoziție nu rezolvă oricum situația tuturor celor șase clase a IV-a. Anul şcolar trecut, au fost relocate la Palat două clase a III-a care funcţionau dimineața. Nu am găsit altă soluţie şi considerăm că toate cele șase clase a IV-a trebuie să beneficieze de aceleasi condiții. Programul claselor a IV-a este următorul: L-J : 11.30-15.30, V: 10.40-13.50. Palatul Copiilor a reprezentat o soluţie temporară anul trecut, întrucât el este destinat şi adecvat activităților extraşcolare, fiind compartimentat și utilat special pentru acele activităţi. C.A. (Consiliul de Administrație – n.r.) al şcolii a încercat găsirea celei mai bune soluţii în contextul pandemiei de coronavirus şi pentru asigurarea condiţiilor epidemiologice optime de desfăşurare a cursurilor.  De altfel, şcoala a fost în aceeaşi situaţie şi în anul şcolar în care actualele clase a IV-a au început ciclul de studiu, datorită numărului mare de elevi înscrişi exclusiv din cadrul circumscripţiei şcolare, aşa cum s-a întâmplat şi în acest an.”

 

 

Sursa foto: bassarabescu.files.wordpress.com

Image