Discuțiile privind structura anului școlar au revenit în prim-plan odată cu lansarea unei petiții on-line care cere vacanță în luna februarie, printre altele pentru susținerea turismului în zonele montane. În replică, ministrul Educației a anunțat, miercuri seară, că propune ca vacanța de vară să se încheie mai devreme decât în mod tradițional, dar și ca perioada de cursuri să fie întreruptă de mai multe vacanțe.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat, într-o intervenție la Știrile TVR, modificările propuse privind structura anului școlar.
"Am făcut propunerea de a începe pe 5 septembrie anul școlar 2022-2023 și de a-l încheia pe 16 iunie - astfel, ca durată a cursurilor, ne apropiem de media europeană. Sunt foarte de acord cu cei care spun că este de preferat să alternăm perioade de școală de 6-7-8 săptămâni cu perioade de odihnă. Este foarte posibil să introducem în toamnă o săptămână de școală ALTFEL și o săptămână de vacanță pentru toți elevii. Vom formula propunerea ca la final de octombrie să fie o vacanță de o săptămână pentru toți elevii - ciclul primar, gimnazial și liceal. Și tot în această secțiune să fie si săptămâna de școală ALTFEL", a anunțat Cîmpeanu.
O altă modificare avută în vedere este reintroducerea unei vacanțe de o săptămână în februarie. Aceasta a fost eliminată în actualul an școlar, odată cu scurtarea primului semestru până la vacanța de iarnă.
Tot ca element de noutate, ministrul a mai precizat că este analizată includerea unei săptămâni verzi în luna mai, în care elevii să poată învăța, în afara școlii, lucruri despre mediu. Aceasta va fi dedicată activităților în aer liber.
Vacanța de iarnă ar urma să fie între 22 decembrie și 8 ianuarie, iar cea pentru Sărbătorile Pascale în perioada 7-18 aprilie.
Ministrul a subliniat că toate acestea sunt deocamdată propuneri care "vor face parte dintr-un proces de dezbatere cu cei implicați - elevi, profesori, părinți".
Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!