Încep să vină veștile bune la universitățile din lumea întreagă. Una dintre ele a ajuns la Colegiul Național “Mihai Viteazul” (CNMV) Ploiești. Ruxandra Cristina Iosif va studia, de anul viitor, la Universitatea Princeton, unde dintre cele opt incluse în celebra Ivy League.
Ceea ce părea, până nu demult, un vis imposibil de realizat a devenit acum, pentru Ruxandra, nu doar o dorință împlinită, ci răsplata după ani de muncă și începutul unui drum care se anunță extraordinar.
“Încă de mică am fost interesată de «Ivy League», un grup de opt facultăți din SUA care este menționat constant în filmele americane datorită prestigiului și faimei lor. În şcoala generală îmi foloseam timpul liber pentru a viziona videoclipuri pe Youtube despre Yale, Princeton şi Harvard. Cu toate acestea, taxele enorme de școlarizare și rată foarte mică de acceptare îmi aduceau aminte constant de improbabilitatea visului meu. În clasa a XI-a, m-am apucat să învăţ pentru admiterea la Facultatea de Drept din București, ignorându-mi complet visul meu din copilărie. Nu numai că acesta era improbabil, dar fiecare menționare a acestuia a fost întotdeauna urmată de o serie de motive pentru care ideile mele erau «nebuneşti». Totul s-a schimbat când am citit revista școlii și am aflat despre o fostă elevă a CNMV care studia la Bentley University. Dacă Miruna Constantin a putut să o facă, de ce nu aş putea și eu? Am reușit să intru în contact cu ea și m-am hotărât să-mi încerc norocul. Nu a fost ușor, mai ales datorită faptului că mă pregăteam și de admiterea la drept, în paralel, dar Miruna a fost mereu alături de mine. Ea, alături de alte două românce, au fondat «Vreau să Studiez în America», o firmă de consultanță educațională. Nu numai că m-a asistat prin întregul proces de aplicare, dar m-a și susținut moral, devenindu-mi o adevărată prietenă”, povestește ploieșteanca.
În anii de liceu, Ruxandra a fost unul dintre elevii care au făcut performanță nu doar la școală, ci și în numeroasele proiecte în care s-a implicat. Și asta în condiții complet neobișnuite, dar totodată reușind să-și împartă timpul între orele la clasă, cursurile de excelență, activitățile extrașcolare, voluntariat și… locul de muncă. “Liceul a fost o adevărată aventură, mai ales datorită faptului că am petrecut aproape doi ani din perioada acestuia în format on-line. Pentru a-mi îmbunătăţi CV-ul , nu am spus niciodată «nu» oportunităților care mi-au sărit în cale. În carantină m-am înscris la cursuri on-line pe platforma online EDx. Aproape în fiecare an de liceu am participat la cursuri de excelență la diverse materii pentru a-mi îmbogăți bagajul de cunoștințe. Am lucrat ca animatoare la petreceri de copii timp de trei ani, iar banii i-am cheltuit pe tabere și concursuri școlare. Am fost mereu o persoană vorbăreaţă, motiv pentru care am făcut parte din clubul de dezbateri al școlii, ARGO Debate. După ce am participat la cât mai multe concursuri din toată ţara, m-am folosit de cele învăţate pentru a susține un curs de dezbateri pentru o clasă din ciclul primar. Am avut întotdeauna o pasiune pentru drept, așadar am participat la seminare pe această temă şi am căpătat experiența prin intermediul unui internship la o firmă de avocatură. Acțiunile de voluntariat nu au lipsit nici ele din experiența mea liceală, mai exact am activat într-un cabinet veterinar și am ocupat poziția de președinte al Asociației Simbio Prahova. Una dintre dorințele mele a fost să practic karate, motiv pentru care am frecventat clubul de kyokushin Goshin-Ryu, unde am primit foarte multă susţinere din partea antrenorilor mei. Nu în ultimul rând, am fost elevă la Aspire Highschool, cel mai reușit program de leadership din Europa de Est. Acolo, m-am întâlnit cu Steve Jarding, un fost profesor al facultății Harvard, care m-a învăţat cum să-mi fac visele realitate”, a povestit Ruxandra.
Acum știe că fiecare lucru pe care l-a făcut a meritat din plin timpul și efortul investite: “Toată această muncă monumentală s-a sfârşit în momentul în care Miruna Constantin m-a sunat la 2 dimineața să-mi dea marea veste: «Ruxi, ai intrat la Princeton cu bursă integrală! Atunci am știut că munca mea nu a fost în van. Miruna Constantin, Horia Rădoi și Lavinia Teodorescu au fost îngerii mei păzitori până-n ultima secundă”.
Anual, aproximativ 31.000 de elevi din toată lumea aplica la Princeton, dar numai 1.890 sunt acceptați. Și mai puțin beneficiază, precum Ruxandra, de bursa integral, care acoperă costuri ce ajung la 80.000 de dolari pe an.
Astăzi, Ruxandra, în curând absolventă a CNMV Ploiești, savurează bucuria pe care i-a adus-o munca de atâția ani, fără a uita să le fie recunoscătoare celor care i-au fost alături pe acest drum care multora le poate părea imposibil. Așa cum, multă vreme, i s-a părut și ei. “Le mulțumesc părinților mei, care m-au susținut financiar toată viaţa, m-au dus ani la rând la cursuri și mi-au oferit libertatea să-mi iau singură deciziile în viață. Le sunt recunoscătoare profesorilor care mi-au oferit sfaturi și nu m-au descurajat prin a-mi spune că «fără olimpiade nu am nicio şansă». Nu în ultimul rând, îi sunt etern datoare echipei «Vreau Să Studiez în America»”, a spus Ruxandra, care și-ar dori ca, la Princeton, să studieze Public and International Affairs și Pre Law.
După acest parcurs care părea, la începutul liceului, doar un vis, ploieșteanca și-ar dori ca toți să știe că nimic nu este imposibil, dacă îți dorești cu adevărat și dacă știi alături de cine să pornești pe drumul tău spre împlinire: “Oameni care o să încerce să te descurajeze exista la tot pasul, dar aceștia trebuie ignorați. Anul acesta am învăţat că orice este posibil, dacă ești dispus să munceşti, să visezi şi să speri!”
Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!