VIDEO 🎦 UPG Ploiești începe anul universitar cu aproximativ 5.500 de studenți și planuri mari de a se adapta noilor tendințe din domeniul energetic

upg ploiești
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Aproximativ 5.500 de studenți încep de astăzi cursurile în cadrul UPG Ploiești. Universitatea a reușit să atragă, în 2023, cu aproximativ 20% mai mulți "boboci", față de anul trecut, iar conducerea instituției speră ca noile programe de studii care vor fi incluse în oferta UPG să contribuie și mai mult la creșterea acestui număr, în anii următori. 

 

"Sunt în jur de 5.500 de studenți români și aproximativ 100 de studenți străini, cei mai mulți din zona Africii și din zona Golfului. Resursa umană este într-adevăr o problemă din ce în ce mai mare, pentru că în fiecare an ies la pensie cadre didactice. Este foarte greu să-i ținem pe tineri în școală, pentru că salariile în învățământ nu se compară cu salariile din industrie, mai ales în zona noastră de petrol și gaze. Mai există o condiție legată de medie, trebuie să fie peste 8, deci noi trebuie să-i oprim pe cei mai buni, pe care îi vor și companiile. Este o competiție între noi și companii, nu întotdeauna câștigăm. Dar în acest moment acoperim necesarul de cadre didactice, pentru a avea un învățământ de calitate", a declarat rectorul UPG Ploiești, conf. univ. dr. ing. Alin Diniță.

Potrivit președintelui Senatului Universității, conf. univ. dr. ing. Aurelia Pătrașcu, numărul tinerilor care încep cursurile în primul an de studii este cu aproximativ 20% mai mare comparativ cu numărul "bobocilor" pe care îi avea UPG Ploiești, în toamna lui 2022.

Conducerea universității ploieștene speră ca oferta de programe de studii, în plină adaptare la actualele cerințe ale pieței, să atragă tot mai mulți tineri, și pe viitor. "Suntem hotărâți să păstrăm tradiția de petrol și gaze, dar să ne asumăm și tot ce înseamnă partea de modernitate. Suntem deschiși către acestea", a subliniat președintelui Senatului Universității.

În aceeași notă, rectorul UPG Ploiești a dat asigurări că specializările cu tradiție încă pot primi studenți care vor să-și construiască un viitor în aceste domenii, adaptându-se, totodată, la actualele tendințe privind trecerea la energia verde: "Deocamdată, aproape tot ce ne înconjoară are legătură cu petrolul, nu numai combustibilii. Rezerve de petrol avem. Bineînțeles că viitorul nu poate fi accelerat așa cum se spune pe hârtie. Clar vom avea mult de trăit de pe urma acestei industrii de petrol și gaze. Asta nu înseamnă că nu avem și preocupări în zona de energie verde. Avem un program de masterat, la Foraj, de Energii verzi și regenerare, iar în universitate avem un proiect din fonduri norvegiene prin care să ne asigurăm căldura cu pompe de căldură. Avem preocupări și în zona tranziției de la combustibil la energia verde."

Conferința de presă susținută luni de conducerea UPG Ploiești a continuat cu festivitatea de deschidere a anului universitar 2023-2024.

Invitat de onoare în cadrul acestui eveniment a fost secretarul general al NATO, Mircea Geoană, care, în discursul susținut în fața studenților, și-a exprimat convingerea că "de la această universitate vom putea porni o conversație autentică, pro și contra, pentru a putea face România să-și atingă potențialul".

"România poate și trebuie să reprezinte țara din UE care-și găsește propriul just echilibru între tendințele extreme ale unui ecologism punitiv și ale inacțiunii primare. Sunt cele două extreme între care noi va trebui să găsim un just echilibru românesc. (...) Voi, generația de tineri de aici, de la UPG, sunteți cei care veți fi în inima acestei conversații, care nu este doar transversală economic, este și transgenerațională. (...) România își poate asuma rolul de a gândi și de a impune, la nivel european, un model de tranziție energetică și ecologică just și echilibrat, l-aș numi exemplu românesc", le-a spus Mircea Geoană studenților care studiază la UPG Ploiești și se pregătesc pentru a urma o carieră în industria energetică.

 

Image