Gabriel Screciu, românul plecat de copil în Spania şi revenit în România pentru a se face jandarm (Galerie foto)

Jandarmi
Sursa foto: Gruparea de Jandarmi Mobilă Ploieşti
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Gruparea de Jandarmi Mobilă “Matei Basarab” Ploieşti se mândreşte cu Gabriel Screciu şi împărtăşeşte povestea lui despre patriotism.

“La vârsta la care mulți tineri se gândesc să ia calea străinătății, Gabriel Adelin Screciu, de 26 ani, jandarm al Grupării Mobile Ploiești, a optat să asculte chemarea „rădăcinilor“ și să revină acasă.”, scriu colegii lui. Plecat în Spania, împreună cu părinții, la vârsta de 10 ani, Gabriel a devenit unul dintre „copiii diasporei“. În 2020, anul pandemiei, Gabriel era în Timișoara, cu o bursă Erasmus, şi a avut pentru prima dată sentimentul că se află acasă. Tot atunci, văzând multe persoane în uniformă i s-a mai conturat un gând, acela de a deveni jandarm. Iar de la dorință până la faptă a fost o distanță de doi ani, perioadă în care Gabi a reînvățat să fie român. Și nu a venit singur acasă! Și-a adus și părinții.

În 2008, când tatăl lui Gabriel lucra de mai bine de un an în Spania, el era în clasa a III-a, la o școală din Drobeta Turnu-Severin. Mama sa l-a anunţat că vor pleca și ei pentru a reîntregi familia. Nu știa ce urmează, dar s-a adaptat vieții din Tarragona şi, ușor-ușor, a început să gândească și să viseze în spaniolă, să deprindă obiceiurile ibericilor, să își facă planuri de viitor în țara de adopție. În casa lor, părinții au continuat să vorbească în română, să țină obiceiurile de acasă, să pregătească în continuare, în mare parte, mâncare tradițională. În România, la bunici, Gabi venea pentru două-trei săptămâni, cât dura și concediul părinților. „Nu reușeam să văd atunci mare lucru, totul era pe grabă, ai mei alergau după diverse acte care trebuiau actualizate. Era frumos, dar totul trecea foarte repede și știam doar că ne vom întoarce în Spania ca să ne vedem de-ale noastre“, povesteşte Gabi.

În 2020, când Gabriel Screciu a ajuns în România pentru o perioadă de șase luni, cu o bursă Erasmus, la Timișoara, a conștientizat cât de greu este pentru toți cei care și-au întins „ramurile“ spre mai bine în alte țări, dar care își au „rădăcinile“ aici. În lunile de ședere aici, i s-a inoculat și ideea de a urma o carieră militară, variantă care, în Spania, presupune renunțarea la cetățenia română, variantă pe care românul a exclus-o din start.

„Liniștea pe care am simțit-o aici și sentimentul că voi reuși în tot ceea ce-mi propun nu au mai lăsat loc altor decizii în minte și-n suflet. Am fost inclusiv în Statele Unite cu programul «Work and Travel», dar abia am așteptat să se termine totul. După ce am terminat facultatea din Spania, i-am anunțat pe părinți că vreau să mă întorc în România ca să devin jandarm“, mărturiseşte Gabi.

A revenit în țară în august 2022, unde a început să se pregătească intens pentru admiterea la Școala de Subofițeri Jandarmi de la Drăgășani. A fost nevoit să reînvețe Limba Română, pentru că în afară de vocabular, gramatica îi era o necunoscută. La finalul aceluiași an, Gabi a reușit să depună Jurământul de credință față de țara sa, în prezența părinților emoționați de lecția pe care le-a oferit-o fiul lor despre puterea dorinței, curaj și patriotism.        

Drumul reîntregirii familiei Screciu avea să fie din nou parcurs, dar în sens invers. În 2023, după ce Gabi a absolvit Școala de Subofițeri Jandarmi, părinții lui au hotărât să-i urmeze exemplul și să revină acasă. Prin decizia lui, Gabi s-a transformat într-un fel de „ambasador“ al țării noastre în cercul lui de prieteni. I-a invitat să viziteze România, demontându-le ideile preconcepute despre tărâmurile natale. „Au rămas surprinși când au descoperit ce locuri frumoase avem și cât de diferit este totul față de ceea ce auziseră ei. Unii dintre ei revin în concedii cu familiile lor, dar cel mai mult mă bucură când aflu și despre alți tineri români că fac pasul spre casă. Unii spun că e «pasu-napoi», dar e de fapt înainte. Acolo unde pășești cu sufletul, unde ți-e familia, unde dorești să rămâi și să-ți clădești un viitor este drumul cel bun“, a completat Gabi, cu accent spaniol.

La Ploiești a ajuns după ce colegii care au făcut practică aici i-au împărtăşit despre misiunile Grupării Mobile „Matei Basarab“. Îi place ce face și se vede. Iar planurile le are tot aici, dorindu-și ca pe viitor să-și întemeieze o familie și să avanseze în cariera militară. 

Poate cel mai frumos lucru este că această poveste este adevărată.

 

Image