Joi, 07 Noiembrie 2019 14:27

Peste 100 de copii din Telega au beneficiat de informare, consult şi tratament stomatologic, în cadrul unei campanii inedite

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

116 copii din comuna prahoveană Telega, dintre care foarte mulţi nu mai trecuseră până atunci pe la dentist, au beneficiat de profilaxie orală și tratament în cadrul unei campanii inedite, derulate zilele trecute. Cabinetul stomatologic mobil „Zâna Merciluță”, echipa asociației Merci Charity și o echipă de doi medici dentiști voluntari din București s-au deplasat la Şcoala gimnazială nr. 1 Telega, unde au efectuat proceduri de prevenție orală și tratament non-invaziv, folosind infrastructura cabinetului stomatologic mobil al asociației.

"Unul din doi copii dintre cei consultați la Telega nu a mai fost niciodată la medicul stomatolog. În cadrul acțiunilor derulate în comună, 116 copii au beneficiat de o sesiune de educație pentru sănătate orală derulată în clasă, în care medicii dentiști voluntari le-au arătat copiilor cum se efectuează un periaj corect. Dintre aceștia, 35 de copii au fost consultați și au primit tratament în cabinetul stomatologic mobil.  Toți copii au primit gratuit un kit de igienă orală", au anunţat iniţiatorii campaniei, într-un comunicat de presă transmis joi. Din datele colectate în timpul acțiunii de la cei 35 de copii care au beneficiat de intervenții în cabinetul mobil,  a rezultat un număr mediu de dinți afectați de cariile dentare de 7 dinți/copil, peste limita superioară de 3,5 dinți/copil a mediei europene la vârsta de 12 ani conform Organizației Mondiale a Sănătății. Echipa a efectuat  187 de proceduri în valoare de 40.885 de lei, mai precizează reprezentanţii asociaţiei Merci Charity.

Echipa a aplicat un chestionar părinților despre igiena orală a copiilor și accesul la servicii de medicină dentară și rezultatele au indicat că părinții merg cu copiii lor cel mai des la stomatolog în cel mai apropiat oraș, una dintre dificultăți fiind găsirea unui stomatolog care să trateze copii. De asemenea, părinții au fost informați despre lista intervențiilor stomatologice la care are dreptul un copil într-un cabinet în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și lista cabinetelor în contract cu Casa pe o rază de 40-60 de kilometri, mai anunţă organizatorii campaniei, notând că, în județul Prahova, conform site-ului Casei Județene de Asigurări de Sănătate Prahova, 67 de furnizori de medicină dentară au contract cu casa, dintre care 46% se află în mediul rural.

Acțiunea din comuna Telega face parte dintr-un proiect pilot care a vizat județele Prahova și Constanța și este premergătoare parteneriatului strategic între asociație și KMG International prin care 1.000 de copii din 40 de sate din comune din județele Constanța, Prahova și Galați vor primi gratuit intervenții de profilaxie orală și de tratament folosind infrastructura cabinetului stomatologic mobil al asociației până la finalul lunii octombrie 2020.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.