Klaus Iohannis: "Nu este nimeni obligat să meargă la școală". Ce le transmite președintele părinților care trebuie să revină la serviciu cât creșele și grădinițele sunt încă închise

Klaus Iohannis: "Nu este nimeni obligat să meargă la școală". Ce le transmite președintele părinților care trebuie să revină la serviciu cât creșele și grădinițele sunt încă închise

În conferința de presă organizată marți seară, președintele Klaus Iohannis a răspuns mai multor întrebări adresate de jurnaliști cu privire la situația creată în învățământ în contextul pandemiei. Șeful statului a subliniat că decizia ca școlile să nu mai fie redeschise în acest an școlar a fost luată ținându-se cont de condițiile din majoritatea unităților de învățământ, care nu ar permite distanțarea socială și ar duce la creșterea riscului de infectare.

"Decizia s-a bazat pe faptul că în școlile noastre distanțarea nu poate fi realizată în condiții de școală normală și în școlile noastre sunt foarte mulți elevi. Știți că sunt școli care lucrează în schimburi, deci distanțarea nu se poate realiza. Elevii merg de acasă la școală și pot duce boala acolo. Elevii se pot infecta la școală și pot duce boala acasă, unde mulți, de exemplu, trăiesc și cu bunicii, care sunt grup foarte vulnerabil. Din aceste motive și încă altele, am decis, cu toții împreună, să nu redeschidem școlile decât pentru clasele terminale și aici, iarăși s-au grăbit unii, elevii din clasele terminale nu sunt obligați să meargă la școală. Ei au această oportunitate să meargă la școală pentru pregătirea examenelor. Dacă nu vor, nu vor merge și se pot pregăti în continuare altfel.

Și aici vreau să fim foarte bine înțeleși: nu este nimeni obligat să meargă la școală. Ei pot merge și vă dați seama că atunci când dintr-un ciclu întreg merge doar o clasă, atunci se pot realiza condiții de distanțare, condiții de igienizare și condiții de evitare a contactului și aceste lucruri sper să fie foarte clare. Sunt și multe alte exemple pe care nu le-am mai dat, fiindcă am vrut să fac - și am făcut - o declarație concisă și destul de clară pentru marea majoritate a elevilor.

Dacă doriți, pot să intru și eu în oricâte detalii, dar am dorit să las aceste detalii conducerii ministerului de resort. De exemplu, puteam să vă spun că în Italia s-a luat aceeași decizie: să nu se mai deschidă școlile până în septembrie și pe parcurs și alte state vor lua decizii, fiecare cum dorește. Sunt și alte exemple. În Danemarca, de exemplu, s-au deschis școlile, dar probabil în Danemarca condițiile sunt puțin altele decât la noi, bănuiesc că acolo sunt mai puține școli unde se lucrează în schimburi și probabil sunt și mai puține școli care încă nu au apă curentă", a răspuns Iohannis.

În discuție a fost adusă și situația părinților care au copii mici, înscriși la creșă și la grădiniță, și care vor fi nevoiți să revină la serviciu în contextul în care aceste unități, private și de stat, vor rămâne închise. "Există o legislație în vigoare care permite unui părinte să stea acasă dacă școala este închisă. Eu cred că foarte mulți au o problemă cu asta, dar, pe de altă parte, gândiți-vă ce problema ar avea dacă și-ar trimite copilul la școală și copilul ar veni bolnav acasă și-ar aduce boala în familie, cred că ar fi mult, mult mai complicat, și având în vedere că există această lege care sprijină și practic și financiar părinții care trebuie să stea cu copiii, își va găsi fiecare familie de români o soluție proprie, cu toții, evident, în speranța că această fază nu va dura prea mult", a spus șeful statului.

 

Image
Image
Image