"Masă caldă în școli". Ministerul Educației propune extinderea programului în 150 de unități de învățământ, cu peste 100.000 de copii. LISTA COMPLETĂ

"Masă caldă în școli". Ministerul Educației propune extinderea programului în 150 de unități de învățământ, cu peste 100.000 de copii. LISTA COMPLETĂ
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Ministerul Educației a lansat, în consultare publică, un nou proiect de Ordonanță de Urgență, prin care programul "Masă caldă în școli" ar putea fi extins de la 50 la 150 de unități de învățământ din toată țara. Propunerea anterioară viza 100 de unități.Conform noului proiect, de suplimentul alimentar ar urma să beneficieze gratuit 104.209 elevi."Adoptarea acestei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului face parte din măsurile rapide și coerente de intervenție integrată pentru diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar care grefează asupra populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social, contribuind în final la realizarea obiectivului major al Ministerului Educației și Cercetării și anume asigurarea accesului echitabil și nediscriminatoriu la o educație de calitate a tuturor copiilor și tinerilor din România. În acest sens, pentru realizarea unui studiu de impact referitor la motivarea pentru învățare și la creșterea eficienței efortului intelectual la vârste școlare diferite și în contexte de învățare diferite, printr-o alimentație echilibrată, s-a realizat selecția unui număr de 150 de unități de învățământ cu grade de complexitate și particularități educaționale diferite, dispuse echilibrat la nivel național, în medii rezidențiale diverse - urban (mare, mic, central, periferic) /rural (mare, mic, accesibil, greu accesibil, izolat), care vor avea statut de unități de învățământ pilot, conform prevederilor legale în vigoare, în care se va implementa programul", argumentează inițiatorii, în nota de fundamentare.Ei spun că aplicarea proiectului pilot prevăzut de Ordonanţa de Urgență a Guvernului pentru aprobarea extinderii Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unităţi de învățământ preuniversitar de stat are ca rezultate așteptate colectarea de date reale privind capacitatea unităților de învățământ în implementarea programelor de acest tip, respectiv crearea motivării pentru învățare și asigurarea igienei muncii intelectuale la vârste școlare diferite și în contexte de învățare diferite, indiferent de mediu, vârstă școlară, orientări culturale sau religioase."Pe noua listă de regăsesc, din Prahova, Școala Gimnazială Poseștii Pământeni (692 de copii), Liceul Tehnologic "Carol I" Valea Doftanei (1.075 de copii), Școala Gimnazială Șotrile (463 de copii) și Școala Gimnazială Târgșorul Vechi (402 copii).Lista completă a unităților de învățământ propuse, la nivel național, poate fi consultată AICI.Anexa propiectului prezintă variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Național de Sănătate Publică: Ciorbă de legume; Supă de pui cu legume; Ciorbă de văcuță cu legume; Legume cu piept de pui la grătar; Mâncare de mazăre cu piept de pui; Pilaf cu legume și ficăței de pui; Piure de morcov cu grătar de pui; Piure de cartofi cu piept de curcan; Mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor; Ghiveci de legume cu pui; Orez cu legume și pui la tava; Sufleu de broccoli cu brânză; Cartofi gratinați cu piept de pui la grătar; Tocană de legume cu orez brun; Piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume; Omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) și brânză telemea; Sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor; Dovlecel umplut cu brânză la cuptor; Ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani); Macaroane cu brânză; Cartofi franțuzești (la cuptor cu brânză şi ou); Quinoa cu legume; Sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume (roşii, castravete, salată); Sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude (gogoșar, varză, morcov); Salată de fructe (măr, pară, caisă, piersică, banană, portocală).   

Image