Ordine de protecţie şi dispozitive electronice de supraveghere, metodele prin care legea română protejează victimele violenţei domestice

monitorizare electronică
Sursa foto: News.ro
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Cu toate acestea, în Prahova, un sfert din victimele violenţei domestice aflate sub risc iminent au refuzat emiterea unui ordin de protecţie provizoriu faţă de agresor.

“În toate cazurile în care s-a intervenit, a fost completat formularul de evaluare a riscului, rezultând risc iminent în 152 de situații, însă în 36 de cazuri victima a refuzat emiterea ordinului de protecție provizoriu”, informează Poliţia Prahova, într-un comunicat cu date despre violenţa domestică produsă în primele şapte luni ale anului.

Din totalul de 116 ordine de protecție provizorii emise de către polițiștii prahoveni, în perioada analizată, au fost emise 116. Mai bine de jumătate dintre acestea au fost transformate de către instanța de judecată în ordine de protecție.

Tot în primele şapte luni ale anului, polițiștii au dispus 17 măsuri de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în cadrul ordinelor de protecție provizorii. Măsura reprezintă un procent de 14,65% din totalul ordinelor de protecție provizorii emise de polițiștii prahoveni. În toate celelalte situații, victimele nu au fost de acord cu această măsură.

Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a devenit funcțional în județul Prahova de la începutul acestui an, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.

IJP Prahova precizează, însă, că “utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate”.

 

Image