Ordonanță de Urgență privind obligațiile angajatorilor față de salariații care se întorc din concediu de creștere a copilului sau de îngrijitor

concediu discriminare
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Orice angajat care se întoarce la serviciu, după ce a fost în concediu de creștere a copilului sau de îngrijitor, trebuie să beneficieze de anumite condiții, altfel angajatorul va putea fi acuzat de discriminare.

 

Prevederile se regăsesc într-un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului aflat pe ordinea de zi a ședinței de Executiv de astăzi.

“La articolul 10, alineatele (3) și (8) se modifică și vor avea următorul cuprins:

«(3) Orice tratament mai puţin favorabil aplicat unei femei sau unui bărbat, pe motiv că au solicitat sau au efectuat concediul pentru creşterea copiilor, concediul paternal, concediul de îngrijitor ori că și-au exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, constituie discriminare în sensul prezentei legi. (..) (8) La încetarea concediului de maternitate, a concediului pentru creşterea copiilor în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi, a concediului paternal sau a concediului de îngrijitor, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă ori la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente, şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei”, arată proiectul, cu referire la Legea nr.202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați.

Legea ar urma să fie completată în sensul că nu va putea fi dispusă concedierea pentru salariata/salariatul care se află în concediul de îngrijitor ori care și-a exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru.

Concediul de îngrijitor este cel de care salariații pot beneficia, timp de câteva zile, pentru îngrijirea rudelor cu probleme medicale grave. El este prevăzut de o directive europeană care trebuie preluată și în legislaţia națională, în speță în Codul muncii.

 

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!   

 

 

Image