Până când poți recupera zilele de concediu neefectuate în 2022

concediu recuperat
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Codul Muncii are un capitol special dedicat dreptului angajaților la concediu de odihnă. Actul normativ detaliază și cum pot fi recuperate zilele rămase neefectuate. Salariații au la dispoziție un an și jumătate pentru a cere aceste libere.

 

Potrivit legii, durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.

“În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, stabilește actul normativ care prevede și că se poate face compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Prin urmare, salariații care au zile neefectuate din concediul pe 2022 pot beneficia de acestea până în iunie 2024.

Conform Codului muncii, “sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual”, iar “la stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată”.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!  

 

Image