Carantină la domiciliu, în baza declarației pe proprie răspundere, pentru pacienții asimptomatici confirmați cu coronavirus

Carantină la domiciliu, în baza declarației pe proprie răspundere, pentru pacienții asimptomatici confirmați cu coronavirus
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Un ordin al ministrului Sănătății, publicat miercuri în Monitorul Oficial, le permite pacienților asimptomatici confirmați cu coronavirus să rămână la domiciliu, în baza unei declarații pe propria răspundere privind condițiile în care se vor izola.

Aceeași măsură va fi adoptată și pentru românii care se întorc din zonele roșii care, în acest moment, înseamnă Austria, Blegia, Elveția, Franța, Germania, Iran, Italia, Marea Britanie,  Olanda, Spania, SUA și Turcia.

Potrivit ordinului citat de Agerpres, se instituie măsura de carantină la domiciliu numai în situaţia în care spaţiul permite carantinarea individuală sau în condiţii de separare completă de restul locatarilor în acelaşi domiciliu, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, următoarelor categorii:

* persoanele asimptomatice care intră pe teritoriul României venind din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID-19 (zona roşie);

* persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus;

* membri de familie asimptomatici confirmaţi cu coronavirus care se carantinează la acelaşi domiciliu.

Aceste persoane au obligaţia de a se carantina la domiciliu, după caz, timp de 14 zile, precum şi de a anunţa medicul de familie cu privire la data la care a început carantinarea, prin mijloace de transmitere la distanţă, în vederea monitorizării stării de sănătate, acestea fiind monitorizate şi controlate zilnic privind respectarea măsurii, se arată în ordinul publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit ordinului, data de începere a perioadei de carantinare sau izolare la domiciliu este dispusă în urma anchetei epidemiologice de către direcţiile de sănătate publică.

De asemenea, în document se precizează că autorităţile administraţiei publice locale stabilesc spaţiile de carantină instituţionalizată, încheie contracte de închiriere a acestora, asigură eliminarea deşeurilor prin contracte cu firme specializate, stabilesc repartizarea pe camere a persoanelor carantinate şi asigură hrana acestora.

DSP-urile au obligaţia ca la ieşirea din carantină să elibereze persoanelor ce s-au aflat în această situaţie un aviz epidemiologic, menţionează ordinul.

Potrivit ordinului, prin carantină se înţelege atât instituirea măsurii de carantină instituţionalizată (în spaţii special amenajate), măsurii de carantină la domiciliu, cât şi instituirea izolării la domiciliu.

Noile reglementări referitoare la carantină sunt instituite în condițiile în care, de la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 2.052 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 102 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Noul ordin a fost publicat în ziua în care opinia publică era concentrată pe acordul încheiat între Ministerul de Interne și Patriarhie, care a stârnit uriașe controverse pentru că, în opinia multora, permițând ieșirea din casă, la biserică, ducea la creșterea riscului de îmbolnăvire.

Sursa foto: radiochisinau.md

Image