CORONAVIRUS | Apel disperat al medicilor din ambulatoriu, în mijlocul epidemiei: "Nu mai avem măști, mănuși, dezinfectanți. Suntem în prima linie, fără nicio protecție"

CORONAVIRUS | Apel disperat al medicilor din ambulatoriu, în mijlocul epidemiei: "Nu mai avem măști, mănuși, dezinfectanți. Suntem în prima linie, fără nicio protecție"

Criza de materiale sanitare este resimțită, din plin, în ambulatorii. Medicii de familie și cei din cabinetele de specialitate, care se întâlnesc, zilnic, cu zeci de pacienți și aparținători, au rămas fără echipamente de protecție. Unii dintre ei sunt nevoiți, deja, să lucreze fără banalele măști și mănuși, consumabile care până nu demult erau achiziționate la prețuri derizorii. Alții se uită îngroziți cum stocurile sunt pe terminate, iar despre aprovizionare nu poate fi vorba pentru că, pur și simplu, materialele nu se mai găsesc.

Cât despre dezinfectanți, aceștia au fost înlocuiți, în mare măsură, cu spirt și clor. Însă și acestea au devenit marfă rară. "Întâi ne-am lovit de prețurile prohibitive, dar nu am avut încotro și am făcut comenzile așa, numai să ne aprovizionăm și să avem cum să ne protejăm, noi și pacienții. Acum nici nu ne mai punem problema prețului. Pur și simplu, nu mai avem de unde să le cumpărăm, indiferent cât suntem dispuși să plătim pentru ele. Mănuși, măști, halate de protecție și dezinfectanți, toate acestea sunt indispensabile într-un cabinet medical, indiferent de specialitate", ne-a spus dr. Simona Schnelbach, președintele Colegiului Medicilor Prahova.

La nivel județean, au existat deja discuții cu Prefectura și primarii din localitățile mai mari. "Am cerut sprijin, am cerut să ne pună la dispoziție materiale sanitare, atât cât au disponibil. Suntem în prima linie, ne întâlnim zilnic cu atâția pacienți. Noi le-am cerut să dea declarații, să spună dacă au venit din străinătate, dacă au venit în contact cu persoane care ar putea fi infectate cu coronavirus sau care au venit din zone afectate. Dar sunt simple declarații, în realitate nu știm cine ne intră în cabinet, unde a fost și cu cine a intrat în contact. Iar asistență medicală trebuie să asigurăm pentru toată lumea, și pentru cei cu infecții respiratorii acute, și pentru pacienții cu boli cronice, și pentru cei cu alte afecțiuni", a explicat reprezentantul Colegiului Medicilor.

Dr. Simona Schnelbach arată că lipsa materialelor sanitare din astfel de cabinete poate duce rapid l o criză și mai mare. "Intrarea în carantină a unui cabinet de medicină de familie înseamnă ca, în plină epidemie, să rămână fără medic de familie 1.500 de oameni, dacă e vorba de mediul urban, și până la 2.500 de oameni, în mediul rural. Cu asta ne confruntăm, acestea sunt riscurile. Noi ne dorim să reducem din presiunea asupra spitalelor, care trebuie să gestioneze cazurile grave", a subliniat președintele CMR Prahova, care a punctat că o măsură urgentă, privind aprovizionarea cabinetelor cu materiale sanitare, este necesară după cele deja prevăzute în decretul semnat de șeful statului, privind declararea stării de urgență (acordarea și validarea serviciilor medicale și a medicamentelor și fără semnarea cu cardul național de asigurări sociale de sănătate și fără termen de raportare în 3 zile lucrătoare de la data acordării serviciilor; decontarea serviciilor medicale în unitățile sanitare din asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate clinic la nivelul activității efectiv realizate, cu maximum 8 consultații/oră; prescrierea de medicamente de către medicii de familie, inclusiv a medicamentelor restricționate din Lista de medicamente, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, pentru pacienții cronici).

Decretul prevede, de altfel, asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătății pentru achiziționarea de către direcțiile de sănătate publică de materiale necesare în perioada pandemiei. Din păcate, însă, pe piață nu mai există obiectul achizițiilor, atrag atenția medicii din ambulatoriu, care cer măsuri urgente în acest sens.

 

Image
Image
Image
Image
Image