CORONAVIRUS | Reguli noi în Sănătate, privind internarea pacienţilor şi detaşarea medicilor

CORONAVIRUS | Reguli noi în Sănătate, privind internarea pacienţilor şi detaşarea medicilor
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat duminică seară, într-o conferinţă de presă susţinută alături de ministrul Internelor, că au fost emise patru ordine care vizează reglementarea situaţiei din domeniul Sănătăţii, de la modul în care trebuie trataţi pacienţii care ajung în unităţile medicale şi până la posibilităţile de detaşare a cadrelor medicale şi a resurselor aferente serviciilor de intervenţie rapidă.

"La ora 20 au fost confirmate 1815 cazuri în total. Vindecați 206, decedați 43. Internați 770, 52 la terapie intensivă", a declarat Raed Arafat, în deschiderea discursului său. Acesta a anunţat că, în contextul stării de urgenţă, comandatul acţiunii a emis patru ordine. Primul vizează procedurile din interiorul unităţilor medicale şi vine în contextul în care medicii sau pacienţii au semnalat mai multe probleme în ultima perioadă. Un semnal de alarmă a venit astăzi inclusiv de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde a fost dat exemplul unui pacient de care nimeni nu vrea să se apropie.

"Am emis 4 ordine ale comandantului acțiunii. Primul stabilește anumite reguli pentru internarea pacienților. După semnalarea faptului că s-a întârziat internarea, am decis să emitem un ordin care stabilește clar că orice pacient poate fi suspectat de a fi pozitiv, chiar dacă nu există încă o testare. Refuzul de internare a unui pacient cade sub incidența penală. Atragem atenția medicilor și managerilor că pacienții nu pot fi refuzați pe motiv că nu există confirmarea că sunt pozitivi sau negativi. Tratați problema cu maximă seriozitate", a declarat Raed Arafat.

"Al doilea ordin: stabilirea modului de detașare sau delegare. Art 1: Personalul medical de specialitate pot fi detașați sau delegați la alte unități care au deficit de persoanl. Pe durata situației de urgență, personalul nu poate refuza detașarea sau delegarea. Detașarea sau delegarea în alt județ se face prin dispoziția secretarului de stat. Aici a fost obligatoru ordinul pentru pregătirea sistemului sanitar în cazul unei creșteri exponențiale a cazurilor. Al treilea ordin: a clarificat modul în care inspectoratele de urgență vor coordona servicile de ambulanță", a mai anunţat şeful DSU.

Image