CORONAVIRUS | Trei medici ai secției ATI au demisionat, la Spitalul Municipal Câmpina, desemnat spital suport pentru Covid-19

CORONAVIRUS | Trei medici ai secției ATI au demisionat, la Spitalul Municipal Câmpina, desemnat spital suport pentru Covid-19

Managerul Spitalului Municipal Câmpina, dr. Călin Tiu, a anunțat într-o conferință de presă susținută miercuri după-amiază, împreună cu primarul municipiului, Horia Tiseanu, că a pierdut mai mulți medici din echipa unității sanitare desemnate, prin ordin, spital suport pentru pacienții cu Covid.

"Dacă dotarea cu mijloace de curățenie, dezinfecție și protecție individuală, ne preocupă în acest moment, dar nu ne îngrijorează, suntem extrem de implicați în procesul de pregătire a oamenilor. Angajații spitalului privesc această acțiune cu foarte mare seriozitate. Exceptând câteva persoane indecise, oamenii sunt cu un psihic bun și lucrăm la menținerea moralului. Pe toate etajele se fac exerciții de îmbrăcat echipamentul, de sterilizare echipament. Suntem în procedură de achiziție de mijloace suplimentare de protecție. (...)Sunt trei medici din Terapie Intensivă care și-au depus demisiile. Am încercat să-i convingem să se întoarcă. Încă nu o considerăm o bătălie pierdută. Pe de altă parte, DSP are o listă de medici pe care să îi trimită la noi, pe baza cererii anterioare. Cei care au demisionat au invocat lipsa de mijloace de securitate, în mod necinstit față de eforturile noastre. Este adevărat că nu am dus toate echipamentele în secții, pentru că a doua zi s-ar fi cerut altele. Cred că teama a fost adevăratul motiv, oamenii ar trebui să fie cinstiți și să o spună. Noi am mai pierdut medici, dar într-un context particular: medici peste 60 de ani, medici care se aflau în contract de colaborare cu noi, persoane care, este de adevărat, trebuie protejate, pe fondul vârstei. Am pierdut medici care ne susțineau în gărzi, venind din alte orașe, alte județe. Contăm pe sistemul de detașări prevăzut de ordonanța militară. În adresa trimisă spre DSP erau vreo 7 medici de care mai aveam nevoie. Acum ar mai fi nevoie de vreo 10", a declarat Călin Tiu.

Acesta se bazează, acum, pe sprijin din exterior, pentru completarea schemei de personal. "În contextul Ordonanței 4, prin care se prevede posibilitatea de a primi medici în ajutor, din alte spitale, cu condiția de a le asigura cazarea și hrana, cu sprijinul Primăriei, avem mai multe capacități de cazare, atât pentru aceștia, cât și pentru personalul din spital care ar putea ajunge contact și s-ar putea teme să mai ajungă acasă, la familie. Mai avem corpul de recuperare, cu 35 de paturi, unde putem de asemenea să găzduim personal, deci am asigurat și această linie", a declarat dr. Călin Tiu.

Din păcate, demisiile înregistrate la ATI vizează nu doar o secție esențială pentru un spital suport destinat pacienților cu Covid-19, dar și o zonă în care conducerea unității sanitare din Câmpina s-a chinuit multă vreme să completeze schema de personal. Chiar în luna ianuarie, managerul Călin Tiu anunța, bucuros, că a "reușit ca de la trei medici și... jumătate" să ajungă la opt anesteziști în momentul de față, ceea ce facilitează desfășurarea operațiilor, după cum nota campinatv.ro.

Conform ordinului care transformă Spitalul Municipal Câmpina în spital suport pentru pacienți cu Covid-19, aici ar urma să fie internați numai pacienți confirmați care dezvoltă patologii acute. "De exemplu poate veni un pacient care face apendicită, o pacientă care intră în travaliu să nască etc. Noi, de cel puțin o săptămână, ne-am tratat toți pacienții ca și când ar fi Covid, cu măsuri stricte de siguranță. În afara pacienților confirmați cu Covid, trebuie să ne asumăm orice urgență majoră pentru care nu ar fi timp ca pacientul să fie transportat la Spitalul Județean. Toți ceilalți pacienți non-Covid vor merge la Județean sau la alte spitale în apropiere", a precizat managerul spitalului. Potrivit acestuia, "în mod tehnic, pacienții cu Covid-19 ar trebui tratați singuri în rezervă, cu baie. Avem 15 astfel de rezerve. Dacă vor fi mai mulți... mergem până la 200 de locuri".

 

Image
Image
Image