EXCLUSIV! Sub 10% dintre copii imunizați contra rujeolei, oreionului și rubeolei. Rata de vaccinare a scăzut alarmant, în Prahova, în contextul pandemiei

EXCLUSIV! Sub 10% dintre copii imunizați contra rujeolei, oreionului și rubeolei. Rata de vaccinare a scăzut alarmant, în Prahova, în contextul pandemiei

Pandemia a adus o reticență a părinților de a mai duce copiii în cabinetele medicale, pentru administrarea vaccinurilor conform Schemei Naționale de Imunizare. Tendința a venit oricum pe fondul efectelor unui puternic curent anti-vaccinare, manifestat în ultimii ani. În consecință, rata de imunizare a scăzut dramatic. În luna august, de exemplu, deși România abia a trecut printr-o epidemie de rujeolă care a dus la peste 20.000 de îmbolnăviri și peste 60 de decese, în Prahova au fost imunizați cu vaccinul ROR mai puțin de 10% dintre copiii de 12 luni și 5 ani.

Din datele furnizate de DSP Prahova, la solicitarea Telegrama, stocurile de vaccin de care dispune județul sunt mai mult decât suficiente. La finalul lunii august, moment la care se raportează situația transmisă de Direcția de Sănătate Publică, în depozitul instituției și în teritoriu existau 5.762 de doze de vaccin Hb pediatric (anti-hepatic), 2.380 de doze de vaccin BGC (anti-TBC), 6.415 de doze vaccin DTPa-VPI-Hib-HB (hexavalent: anti difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, boli determinate de Haemophilus Influenzae, Hepatita B), 3.262 doze vaccin pneumococic (anti pneumonii, otite, septicemii, meningite pneumococice), 6.765 de doze vaccin ROR (anti rujeolă, rubeolă, oreion), 6.784 de doze vaccin DTPa-VPI (tetravalent: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită) și 9.401 doze de vaccin dTpa (anti difterie, tetanos, tuse convulsivă). Singurul produs în care stocurile nu acopereau necesarul de pe hârtie era vaccinul ROR, cu sub 6.800 de doze existente în județ, pentru 7.096 de copii cu vârste de 12 luni și 5 ani, la care ar fi trebuit administrat.

Din păcate, însă, diferența între stocuri și necesar nu este principala problemă. În Prahova, în luna august, rata de vaccinare cu ROR a fost de numai 9,66%. Mai precis, potrivit DSP, au fost imunizați doar 315 copii de un an și 371 de 5 ani din totalul de aproape 7.100 catagrafiați, care ar fi trebuit să beneficieze, la acel moment, de vaccinul amintit, conform Schemei Naționale de Imunizare.

Și mai grav, această rată foarte scăzută este înregistrată în condițiile în care România a trecut printr-o epidemie de rujeolă, declarată încă din toamna lui 2016. Până în iulie anul acesta, când Institutul Național de Sănătate Publică a transmis ultima raportare, la nivel național au fost 20.204 de îmbolnăviri, inclusiv 64 de decese. Din total, peste 18.500 de cazuri au fost înregistrate la persoane care nu aveau administrată nicio doză din vaccinul ROR și numai 450 la pacienți care au avut administrate ambele doze prevăzute de Schema Națională de Imunizare.

O rată și mai scăzută a fost înregistrată, însă, în rândul copiilor de 6 ani care ar fi trebuit să primească vaccinul anti difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită. În august, au fost administrate, în Prahova, numai 406 doze, adică la 4,65% dintre cei 8.724 de copii din județ care ar fi trebuit vaccinați.

Potrivit datelor furnizate de DSP, probleme sunt și cu vaccinarea adolescenților de 14 ani, contra difteriei, tetanosului și tusei convulsive. În august, au fost imunizate, cu vaccinul dTpa, 677 de persoane, din totalul de 5.430 prahoveni în vârstă de 14 ani.

Rate ceva mai bune au fost înregistrate la administrarea vaccinului pneumococic (38,64%, adică 1.128 de copii din 2.919 catagrafiați, în vârstă de 2, 4 și 11 luni), DTPa-VPI-Hib-HB (49,96%, adică 1.191 de copii din 2.384 catagrafiați, în vârstă de 2, 4 și 11 luni) și BCG (54,17%, adică 409 de copii din 755 catagrafiați, în vârstă de 2-7 zile).

Cea mai bună rată de vaccinare, de 98,98%, a fost înregistrată în cazul administrării vaccinul HB pediatric, împotriva hepatitei B. Au fost imunizați 388 de copii din 392 catagrafiați. Trebuie menționat, însă, că vaccinul se administrează în maternitate, în primele 24 de ore de la naștere, fiind lesne de înțeles de ce îl primesc mai toți copiii.

 

 

 

 

Image
Image
Image