Leziunile pulmonare întâlnite la utilizatorii de dispozitive electronice şi tutun încălzit sunt similare cu cele întâlnite la COVID

Leziunile pulmonare întâlnite la utilizatorii de dispozitive electronice şi tutun încălzit sunt similare cu cele întâlnite la COVID
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Leziunile pulmonare întâlnite la utilizatorii de dispozitive electronice şi tutun încălzit sunt simulare cu cele de la COVID - dispnee, cu insuficienţă respiratorie, cu tuse, cu scăderea saturaţiei, a declarat managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Beatrice Mahler, în contextul Zilei Naţionale fără Tutun.

"Cert este că am avut situaţii în care patologia respiratorie pe care am evidenţiat-o la tineri s-a suprapus cu începerea consumului de astfel de produse. Afecţiunile pot fi acute. Din punct de vedere imagistic, leziunile pulmonare pe care le întâlnim la utilizatorii de astfel de produse sunt mai repede similare cu cele pe care le-am văzut la COVID. La persoanele diagnosticate cu această boală, datele statistice menţionează că jumătate din ei se prezintă la camera de gardă cu saturaţie scăzută şi relatează un consum destul de recent - până în trei luni. Nu avem date statistice şi studii legate de efectele pe care aceste produse le au pe termen lung. (...) Simptomele sunt asemănătoare cu cele de la COVID - cu dispnee, cu insuficienţă respiratorie, cu tuse, cu scăderea saturaţiei şi cu apariţia acestor modificări", a afirmat medicul, potrivit Agerpres.

Beatrice Mahler a spus că în prezent datele publicate sunt destul de puţine, însă numărul utilizatorilor de astfel de produse este în continuă creştere.

"Dacă ne referim la o particularitate pe care o precizează Eurostat şi care din punctul meu de vedere este îngrijorătoare, este profilul fumătorului român: persoanele cu cea mai mare adicţie de fumat sunt cu studii medii, urmate de cele cu studii superioare, iar pe ultimul loc sunt persoanele cu maximum 8-10 clase. În Uniunea Europeană, profilul fumătorului este cel al persoanelor cu studii medii, urmate de cele cu studii până în zece clase iar cei cu studii superioare au cel mai mic procent de persoane care utilizează ţigările sau alte produse din tutun", a mai spus managerul.

Citește mai mult pe Agerpres.

 

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!  

Foto ilustrativ, stirileprotv.ro.

Image