Comisia Europeană a elaborat un proiect de Directivă privind tratarea apelor uzate urbane. Inițiativa se apropie de aprobarea finală în Consiliul European de Miniștri și ar putea avea un impact uriaș pe piața medicamentelor generice. Producătorii români avertizează, de exemplu, că medicamente foarte utilizate, cum sunt Paracetamol și Metformin, pot dispărea din farmacii.
Proiectul consideră că produsele farmaceutice și cosmeticele sunt responsabile pentru 92% din micropoluanții din apele uzate. Idustria farmaceutică nu este de acord cu acest procent și cere reevaluarea.
Între timp, producătorii români de medicamente generice au avertizat că directiva va avea un impact devastator asupra unor fabrici de medicamente din țară. Românii ar putea rămâne, de exemplu fără Paracetamol şi Metformin, cel mai utilizat tratament accesibil pentru diabet, din cauza blocajelor legislative şi administrative "persistente", susţin producătorii de medicamente generice prin intermediul unui comunicat aș Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
Potrivit asociației, această directivă impune taxe noi pentru producătorii de medicamente, care nu pot să gestioneze costurile prin majorarea prețurilor, deoarece acestea sunt strict reglementate de Ministerul Sănătății. Spre exemplu, în cazul Paracetamolului, un medicament cu preț nereglementat și eliberat fără prescripție, impactul directivei va fi o creștere a prețului cu 45%, care va fi suportată integral de pacienți. În cazul Metforminului, prețul s-ar majora cu 48%, însă medicamentul are preț reglementat de stat, iar efectul ar putea fi retragerea din piață.
„Birocraţia nu poate justifica pierderi de vieţi sau de resurse financiare. Solicităm autorităţilor competente, Ministerul Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului, să ia măsuri pentru a modifica legislaţia, astfel încât pacienţii să aibă acces mai rapid la medicamentele generice şi biosimilare. În acest fel, resursele financiare existente vor putea fi utilizate mai eficient pentru a trata un număr cât mai mare de pacienţi. Într-un moment în care sănătatea publică este o prioritate şi în care bugetul pentru compensarea medicamentelor nu este suficient, optimizarea bugetelor prin facilitarea accesului pacienţilor la medicamente cu preţuri mai mici este o măsură necesară şi urgentă", a declarat Simona Cocoş, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România - APMGR, potrivit unui comunicat.
Medicul Radu Țincu explică de ce o supradoză de Paracetamol poate ucide
Reprezentanții producătorilor români de medicamente generice subliniază că „în aceeaşi situaţie, se regăsesc cele peste 700 de medicamente generice compensate cu preţuri de până în 10 lei. (...) În România, preţurile la medicamente sunt stabilite folosind un sistem de referinţă, care ia în calcul cel mai mic preţ dintr-un coş de 12 state membre UE. Acest sistem pune în impas multe medicamente cu preţuri mici". Potrivit acestora, începând din 2023, în România, taxa clawback pentru medicamentele generice este de 15%, "o valoare dificil de suportat" pentru medicamentele cu preţuri mici şi care face ca multe dintre acestea să devină nesustenabile.
APMGR susţine că, în perioada 2013 - 2020, peste 2.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă.