Ministerul Sănătății pregătește noi norme pentru cabinetele de înfrumusețare. Condițiile, valabile de la 1 ianuarie

Ministerul Sănătății pregătește noi norme pentru cabinetele de înfrumusețare. Condițiile, valabile de la 1 ianuarie

Ministerul Sănătății a anunțat că va modifica normele de igienă pentru cabinetele de înfrumusețare corporală, întrucât acestea nu au mai fost actualizate din 2007. "Prin această măsură, Ministerul Sănătății urmărește scurtarea circuitului birocratic și creșterea siguranței utilizatorilor. În prezent, Ministerul Sănătății pregătește un proiect de act normativ care prevede modificarea Ordinului nr. 1136/2007 privind aprobarea Normelor de igienă pentru cabinetele de înfrumusețare corporală, cu modificările și completările ulterioare și care va reglementa noile condiții în care aceste cabinete vor trebui să respecte normele de igienă și sterilizare, astfel încât să nu dăuneze stării de sănătate a persoanelor care utilizează serviciile lor", au precizat oficialii MS.

Pentru ca agenții economici să beneficieze de timpul necesar pentru pregătirea cabinetelor de înfrumusețare, noile prevederi vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021, au mai anunțat aceștia.

La jumătatea lunii ianuarie, în Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 15/2020 pentru modificarea și completarea OMS nr. 1.030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire și pentru funcționarea obiectivelor ce desfășoară activități cu risc pentru starea de sănătate a populației. Conform acestuia, "certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică se aplică, la cererea titularului activității, în vederea evaluării conformității cu reglementările legale privind sănătatea publică pentru obiective în funcțiune, care desfășoară activități cu risc pentru starea de sănătate a populației", iar prevederea a devenit obligatorie pentru "activitățile de coafură și alte activități de înfrumusețare."

Actul normativ precizează că "în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin toate persoanele fizice sau juridice care desfășoară activități de coafură și alte activități de înfrumusețare trebuie să solicite certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București sau serviciile din cadrul ministerelor cu rețea proprie, după caz."

Image
Image
Image