Nereguli uriașe depistate în spitalele de Psihiatrie din țară, în timpul controalelor dispuse în urma atacului de la Săpoca. În mai multe cazuri au fost sesizați procurorii

Inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică au finalizat controlul dispus în unitățile sanitare de psihiatrie de către ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat marți Ministerul Sănătății. Verificările au vizat calitatea actului medical și a condițiile igienico-sanitare din aceste spitale.

“Este primul control de acest fel în sensul că pentru prima dată s-a stipulat foarte clar că se verifică calitatea actului medical. Direcțiile de sănătate publică aveau abilitatea să verifice aceste aspecte, dar am stabilit noi proceduri astfel încât avem un prim raport. Imediat după tragedia de la Săpoca am declanşat control la toate unităţile de psihiatrie din ţară”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Potrivit bilanțului dat publicității de MS, inspectorii sanitari au verificat patru spitale de maximă siguranță cu 1.805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8.841 de paturi și 91 de secții de psihiatrie din cadrul spitalelor județene, cu 5.427 de paturi. Au fost verificate în total 16.073 paturi de psihiatrie la nivelul țării. Verificarea normelor privind asigurarea condițiilor de igienă generală a vizat starea igienico-sanitar a fiecărui salon, normele de amplasare a paturilor, circuitele funcționale, microclimatul, depozitarea materialelor sterile, asigurarea materialelor de curățenie și dezinfecție.

“Precizez că în urma tuturor controalelor au fost luate măsuri. Acolo unde a fost cazul şi existau suspiciuni de natură penală aceste rapoarte au ajuns la Parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile am considerat că nu trebuie să încărcăm munca parchetelor”, a mai spus Sorina Pintea, în timpul conferinței.

În timpul controlului, inspectorii sanitari au constat structura unui Centru de Recuperare neavizată de MS, așa um cere legislația în vigoare. De asemenea, nerespectarea normelor de amplasarea paturilor în jumătate din unitățile controlate nu respectă ordinul 914/2006.

În unele secțiile și compartimente de psihiatrie controlate s-a constatat, potrivit MS, că:

–        Nu se respectă normele de amplasare a paturilor, suprafața/pat fiind mai mică de 7m2.

–        Nu se respectă numărul de paturi în secție conform structurii.

–        Starea de igienă la nivelul saloanelor este necorespunzătoare, în unele saloane pavimentul este din parchet deteriorat iar tâmplăria ferestrelor și a ușilor prezintă vopsea exfoliată. Tavanul și pereții prezintă infiltrații.

–        Clădirile prezintă pereți degradați, cu infiltrații și igrasie; în sălile de mese, precum și în unele grupuri sanitare, există plăci ceramice lipsă, sparte.

–        Nu se respectă normele privind numărul grupurilor sanitare.

–        Starea de igienă la nivelul unităților era necorespunzătoare, grupurile sanitare neigienizate corespunzător.

–        Nu se asigură materiale de igienă personală pentru pacienți motivul invocat fiind specificul secției.

–        Nu există camere de izolare a pacienților.

De asemenea, în spitalele de maximă siguranță s-a constatat că gradul de ocupare a paturilor este mai mare decât numărul acestora. Cea mai mare depășire, aglomerare de pacienți, se află la Spitalul de maximă siguranță Grajduri, jud Iași, unde jumătate din anul 2018 a fost un grad de utilizare a paturilor de 173 %.

Spitalul de maximă siguranță Stei are un grad de ocupare în medie de 115% pe tot parcursul anului 2018 la secția de bolnavi cronic.

La spitalul de maximă siguranță Săpoca există un grad de utilizare a paturilor de 106% la nivelul anului 2018, tot pe secția de bolnavi cronic.

"Se constată astfel că în toate spitalele de maximă siguranță sunt supraaglomerate paturile de la secțiile de bolnavi cronic, în timp ce în aceleași spitale,secțiile de acuți au un grad de ocupare de maximum 60%. În toate spitalele de maximă siguranță există camere de izolare a pacienților, dar acestea nu îndeplinesc condițiile conform art. 8, alin. 4,5 și 6 din ordinul 488/2016. Există echipă terapeutică conform art. 2,alin. 2  din Ord. 488/2016. care este condusă de un medic psihiatru în toate spitalele de maximă siguranță. De asemenea, în cadrul spitalelor de psihiatrie monospecialitate se constată că în secțiile de bolnavi cronic există un grad mare de utilizare a paturilor care de cele mai multe ori depășește 100%", arată oficialii MS, dând ca exemple situațiile de la Vaslui-114,20%,  Olt-109,06%, Neamț-103,22%.

Verificările au mai arătat că distribuția spitalelor de psihiatrie este inegală la nivel inter-județean, existănd o densitate mare de număr de paturi de psihiatrie în orașele foarte mari (București-Ilfov, Iași, Timisoara și Oradea), în timp ce în 14 județe din Romania în care nu există  niciun spital de psihiatrie, ci secții cu număr mic de paturi în spitalele generale. Astfel de cazuri dunt în Tulcea, Constanța, Dâmbovița,  Bacău,  Sibiu, Mureș, Gorj, Caraș-Severin, Sălaj, Satu-Mare, Bistrița-Nasaud.

Spitalul de Psihiatrie din Prahova, Voila, funcționează la Câmpina, având o capacitate de 510 paturi și fiind destinat bolnavilor cu afecțiuni psihice acute.

În spitalele de monospecialitate controlate există echipa terapeutică condusă de medic psihiatru, dar fie nu există camere de izolare, fie, dacp există, această nu este conformă cu normele. Nici aceste unități nu respectă normele privind amplasarea paturilor în saloane, mai arată raportul dat publicității de MS.

"Pentru asigurarea protecţiei sănătăţii, inspectorii sanitari vor continua acţiunile de control privind verificarea conformităţii spitalelor de psihiatrie şi vor efectua  recontroale la unităţile sanitare cu paturi la care au fost depistate deficienţe şi abateri de la prevederile legislative în vigoare. Conform raportului de control privind calitatea actului medical și a condițiilor igienico-sanitare în spitalele de psihiatrie, au fost aplicate 115 sancţiuni contravenţionale, din care 48 de amenzi în valoare de aprox. 144 000 lei și 67 de avertismente. În toate unitățile sanitare s-au dat termene de remediere pentru efectuarea izolatorului până la 31.12.2019", mai informează oficialii MS.

Citiți și: Sorina Pintea: Ministerul Sănătăţii va efectua controale la toate spitalele de psihiatrie din ţară

Ministrul Sănătății a dispus controale în toate spitalele și secții de Psihiatrie după tragicul incident petrecut la Săpoca, în noaptea de 17 spre 18 august, când un pacient de 38 de ani a atacat, cu un stativ de persoane, mai multe persoane internate acolo. Șapte victime și-au pierdut viața și alte șase au fost rănite.

Citiți și: Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca, unde un bărbat a ucis şapte oameni în urma unui atac, angajează asistenţi medicali

Image
Image
Image