Ozempic nu va mai fi comercializat în România de la 1 august

retragere de pe piata ozempic
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

În mai puțin de două luni, Ozempic va dispărea complet din farmaciile din România. De la 1 august, acesta nu va mai putea fi comercializat în nicio concentrație. Tratamentul este utilizat de pacienții cu diabet de tip 2, dar, susțin reprezentanții Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR), aceștia nu vor fi afectați de măsură.

Ozempic, tratament prescris pacienților cu diabet tip 2, a devenit renumit după ce a început să fie folosit, la nivel global, de cei care încercau să slăbească. În ciuda avertismentelor privind efectele puternice pe care le poate avea, inclusiv declanșarea unor forme de cancer, fenomenul folosirii medicamentului în scopul pierderii în greutate a luat amploare. „Conform informațiilor primite din partea deținătorului autorizației de punere pe piață (DAPP), medicamentul Ozempic (Semaglutidum), în toate cele trei concentrații (0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg) și sub formă de soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, din motive comerciale, va fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie 2024. Conform prevederilor legale, medicamentul Ozempic nu va mai fi comercializat în România după această dată”, informează ANMDMR, potrivit Digi24.

Ozempic are ca ingredient activ semaglutida, o substanță care imită hormonului GLP-1. Practic, antrenează producția de insulină, dar același hormon reușește să inhibe și apetitul, deci un efect secundar al tratamentului este pierderea ăn greutate, ceea ce l-a și făcut celebru.

Autoritățile spun că pacienții cu diabet tip 2 nu au motive de îngrijorare, deoarece semaglutida va fi disponibilă în România și după data de 1 august sub formă de comprimate orale care vor putea fi achiziționate doar la recomandarea medicului. „În urma discuțiilor, producătorul și-a luat angajamentul de a pune pe piață cantități care să asigure întreg necesarul pacienților care suferă de diabet zaharat de tip 2 și care primesc în prezent tratament cu forma orală conținând această moleculă sau cărora medicii de specialitate le vor recomanda înlocuirea tratamentului injectabil cu tratamentul sub formă de comprimate orale”, precizează ANMDMR.

 

 

Image