Raed Arafat: Dacă am învățat ceva din această pandemie este că spitalele nu trebuie făcute cost-eficiente, ca fabricile. Oficialul nu este de acord ca personalul să lucreze și la stat, și la privat

Raed Arafat: Dacă am învățat ceva din această pandemie este că spitalele nu trebuie făcute cost-eficiente, ca fabricile. Oficialul nu este de acord ca personalul să lucreze și la stat, și la privat

Dr. Raed Arafat, secretarul de stat în MAI și coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, este de părere că o lecție important care ar trebui învățată, în urma actualei crizei epidemiologice, este că un spital nu trebuie considerat eficient dacă are un grad ridicat de ocupare.

"Dacă am învăţat ceva din această pandemie este că spitalele nu pot fi tratate cum le-am tratat până acum, ca entităţi în care trebuie să ai, să fie gradul de ocupare să fie 90 şi ceva la sută, atunci spitalul e perfect. Uite, gradul de ocupare de 90% înseamnă că dacă ai un dezastru nu mai ai unde să pui bolnavii. Germania de ce s-a descurcat bine? Are cel mai mare număr de paturi de acut pe cap de locuitor din Europa. (...) Şi în condiţiile unui dezastru au găsit o flexibilitate mai mare la ei decât au găsit alte ţări. În mod normal, o secţie de Terapie Intensivă dacă toată ziua este plină sută la sută înseamnă că nu ai destul. Înseamnă că tu trebuie să ai încă o lărgire, încă un număr de paturi de terapie intensivă până când ajungi la nivelul în care paturile aşteaptă bolnavii, nu bolnavii aşteaptă paturile”, a a exemplificat Raed Arafat într-o intervenție la Prima TV, scrie News.ro.

Medicul consideră că spitalele nu trebuie privite precum fabricile, în termeni de cost şi eficienţă. “Spitalele trebuie să fie considerate ca entităţi de infrastructură critică, care trebuie să fie funcţionale, trebuie să aibă rezervă, trebuie să aibă rezervă de resursă umană, rezervă de spaţiu şi să fie pregătite pentru orice situaţie neaşteptată, orice situaţie anormală. Spitalele nu sunt numai pentru cazurile de zi cu zi, spiralele sunt şi pentru ce se întâmplă astăzi, în pandemie”, a adăugat Raed Arafat, potrivit sursei citate.

Secretarul de stat a punctat și rolul sectorului privat, cu mențiunea că, în opinia sa, “spitalele publice trebuie să fie întărite şi trebuie rupte de această legătură prin personalul care se plimbă între cele două”.

 

 

Image
Image
Image