VIDEO | CJ Prahova dă vina pe DSP pentru aglomeraţia de la Spitalul Judeţean: "După 7 luni de pandemie, încă suntem la stadiul de «vom căuta soluţii»?"

VIDEO | CJ Prahova dă vina pe DSP pentru aglomeraţia de la Spitalul Judeţean: "După 7 luni de pandemie, încă suntem la stadiul de «vom căuta soluţii»?"
Previous Next

Conducerea Consiliului Judeţean Prahova a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, sosirea unui nou aparat PCR de testare rapidă pentru COVID la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde urmează să ajungă şi o linie care va dubla capacitatea de efectuare a testelor de precizie pentru noul coronavirus. La o zi după un comunicat de presă în care Direcţia de Sănătate Publică vorbea despre soluţie "pe termen scurt şi mediu", preşedintele Consiliului Judeţean, Bogdan Toader, a reclamat că problemele de la cel mai mare spital din Prahova, inclusiv aglomeraţia de la Unitatea de Primiri Urgenţe, se datorează tocmai DSP-ului. Acesta a criticat desele schimbări de conducere de la această instituţie şi faptul că după mai multe luni de pandemie încă n-au fost identificate soluţiile necesare.

Conferinţa a fost susţinută miercuri, în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, de către Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Judeţean, şi Marius Niculescu, managerul unităţii medicale. Pe lângă investiţiile realizate de Consiliul Judeţean pentru creşterea capacităţii de testare, cei doi au vorbit şi despre circuitele necesare şi capacitatea de tratare a pacienţilor, sugerând că e nevoie de un nou spital-suport, astfel încât Judeţeanul să nu fie supraaglomerat, iar medicii din Unitatea de Primiri Urgenţe să se poată concentra şi pe cazurile non-COVID.

"Am evitat în ultima perioadă să vorbesc despre problemele de la nivelul Spitalului Judeţean, pentru că am considerat că trebuie să lăsăm autorităţile cu atribuţii în acest sens să le rezolve. Ieri, în schimb, am văzut comunicatul de presă din partea Direcţiei de Sănătate Publică şi am spus că aşa ceva nu este posibil. Având în vedere că încă din luna iulie noi am trimis foarte multe adrese cu privire la situaţia de la UPU, încercând să găsim soluţii şi cerându-le sprijinul pentru a degreva UPU. Pentru că toată lumea înţelege că Unitatea de Primiri Urgenţe trebuie să rezolve şi alte probleme, nu doar COVID. Ieri am citit în comunicatul de la DSP faptul că ei au găsit soluţii. Trebuie să înţelegem foarte clar, conducerea spitalului încă de acum o lună a solicitat fonduri de la Consiliul Judeţean şi au fost aprobate, pentru achiziţionarea unui aparat PCR rapid care efectuează patru teste pe oră, pentru UPU, şi o linie completă de 560.000 de lei pentru spital, astfel încât cetăţenii să nu mai aştepte atât de multe ore în UPU rezultatul, să nu mai avem nevoie de izolator. Aceste lucruri au fost făcute de acum o lună, iar comunicatul spunea că ieri s-au găsit soluţiile. Din punctul meu de vedere, e grav că în cinci luni de pandemie DSP a avut patru sau cinci directori. Dacă spitalul nu funcţionează la parametri, este din cauza DSP. Nu pot eu să iau măsuri în locul DSP, Consiliul Judeţean poate doar să sprijine şi să găsească soluţii, alături de conducerea spitalului, astfel încât pacienţii cu alte afecţiuni să primească tratament şi să poată funcţiona UPU în condiţii normale. Aglomerarea de la UPU poate fi rezolvată cu spitalele-suport. Ieri, în comunicat, scria că «am identificat un spital», dar nu a spus care, «vom detaşa», «vom găsi»... după şapte luni încă suntem la stadiul de «vom...»? Încă încercăm să găsim soluţii? Aşa ceva nu mi se pare normal. Şi toată lumea dă vina pe acest spital, care în mod normal este singur la 800.000 de locuitori, nu mai vorbesc de accidente pe DN1 sau alte cazuri grave. Dacă toată Prahova se bazează pe acest spital nenorocim şi medicii, îi supraaglomerăm", a declarat Bogdan Toader.

Referitor la aglomeraţia din UPU, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova a sugerat ca suspecţii să fie ţinuţi la o unitate-suport până le sosesc rezultatele testelor: "Din punctul meu de vedere, oamenii nu trebuie să ajungă la izolator. Trebuie să vină, să li se recolteze proba, să meargă către laborator, iar în acel timp aceşti oameni trebuie conduşi cu salvarea, care nu cred că este o mare corvoadă, către un spital suport. Că apoi trebuie readuşi la spital este logic, pentru că trebuie să li se facă anumite investigaţii, iar apoi să fie conduşi către alt spital dacă îşi doresc. Dacă nu au simptome şi declară că doresc pot fi conduşi către locuinţa proprie. Avem capacitate pentru până la 20 de persoane, dar au fost şi 70, a fost supraaglomerare, au fost condiţii improprii, recunoaştem că au fost, dar nu am fost sprijiniţi".

Conferință de presă despre situația de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești

Publicată de Telegrama pe Miercuri, 2 septembrie 2020

"Până acum făceam un test pe oră la UPU, acum vom putea să facem cinci. Făceam 96 de teste la laboratorul de sus, acum vom avea dublată această capacitate", a mai declarat preşedintele CJ Prahova, cu privire la cele mai recente investiţii făcute în creşterea capacităţii de testare.

Întrebat dacă există personal necesar pentru a deservi noile aparate şi cum se va traduce această investiţie în scurtarea timpului de aşteptare pentru pacienţi, managerului Spitalului Judeţean a declarat că noul aparat PCR poate fi pus în funcţiune în următoarele zile, asigurând o capacitate de testare de cinci ori mai mare pentru UPU. "Aparatul adus astăzi, din specificaţiile tehnice şi precizările furnizorului, are un timp scurt de punere în funcţiune şi un set minim de instrucţiuni de lucru, care pot fi uşor asimilate. Va mări de cinci ori capacitatea de testare pentru pacientul critic care aşteaptă rezultatul rapid, în intervalul acesta de maxim o oră - o oră şi jumătate. Va fi amplasat lângă aparatul actula, furnizat prin Crucea Roşie de către Minister, şi va fi deservit de acelaşi personal, cu o suplimentare, s-au mai făcut demersuri de angajare de doi biochimişti, îi vom angaja pe perioadă determinată", a afirmat Marius Niculescu.

Potrivit unor surse din sistem, variantele pentru creşterea capacităţii de tratare a pacienţilor cu COVID-19 din Prahova ţin de suplimentarea personalului de la Spitalul Municipal Câmpina, în timp ce varianta luată în calcul pentru desemnarea unui nou spital-suport ar fi la Drajna, însă aceleaşi surse anticipează că, la o analiză mai atentă, s-ar putea să se constate că unitatea medicală de pe Valea Teleajenului nu respectă toate criteriile necesare.

Image
Image
Image